Extra NOS-programma herdenking Hiroshima

Extra NOS-programma herdenking Hiroshima

Dit jaar is het op 6 augustus precies zeventig jaar geleden dat de Japanse stad Hiroshima werd getroffen door een atoombom. De NOS doet die dag vanaf 19.10 uur (NPO 2) in een extra programma verslag van de jaarlijkse herdenking in het Hiroshima Peace Memorial Park. Bij de plechtigheid zijn overlevenden, nabestaanden en vertegenwoordigers uit tientallen landen aanwezig. De presentatie van deze extra uitzending, die eveneens onderdeel uitmaakt van de NOS-serie in het kader van 70 jaar bevrijding, is in handen van Dionne Stax.

In het programma is ook een terugblik te zien op de gebeurtenissen van 6 augustus 1945, waarbij als gevolg van een alles vernietigende explosie naar schatting 140.000 mensen om het leven kwamen. Ook is er een reportage over de gevolgen van de atoomaanvallen voor de Japanse bevolking

Met de atoomaanval wilden de Verenigde Staten Japan dwingen tot capitulatie. Drie dagen na de aanval lieten de Amerikanen een tweede atoombom vallen op de stad Nagasaki, die nog eens 80.000 levens eiste. Zes dagen later gaf Japan zich over. Tot op de dag van vandaag overlijden mensen in Japan als gevolg van de radioactieve straling die bij de atoomaanvallen vrij is gekomen. Traditioneel worden de namen opgelezen van de mensen die het afgelopen jaar daaraan zijn overleden.

NOS 70 jaar Bevrijding: Herdenking Hiroshima
Donderdag 6 augustus 19.10 uur, NPO 2  
Presentatie: Dionne Stax

Deel dit artikel