Wat is de kans op een ebola-uitbraak in Nederland? Is de paniek in het Westen over de ziekte terecht? Waarom kon de epidemie in Guinee, Sierra Leone en Liberia duizenden slachtoffers maken, terwijl andere Afrikaanse landen er wel in slaagden het dodelijke virus te beteugelen? En: wat is ebola eigenlijk?
Zomaar wat vragen die bij veel mensen leven, maar die op de Nederlandse televisie nog niet eerder in een apart programma aan de orde zijn gekomen. In het vijftig minuten durende NOS-programma Ebola: feiten en fabels komen aanstaande vrijdag, vijftig minuten lang en met presentatoren Joost Karhof en Dionne Stax, waar- en onwaarheden over de ziekte ter tafel.
De presentatoren bespreken de feiten en de fabels rond de besmettelijke ziekte met deskundigen, onder wie Roel Coutinho, oud-directeur van het Centrum Infectieziekten van het RIVM, Jaap van Dissel, de huidige directeur, en Karline Kleijer manager noodhulp bij Artsen Zonder Grenzen, net terug uit Sierra Leone. Ook zijn er gesprekken met Babah Tarawally, in Nederland wonende schrijver en columnist uit Sierra Leone, en wordt er contact gelegd met Kees Broere, NOS-correspondent in het getroffen Afrikaanse gebied.
Ebola: feiten en fabels
Vrijdag 24 oktober, 21.00-21.50 uur, NPO 2