Felle kritiek op Studio Voetbal

Felle kritiek op Studio Voetbal

‘Waarom gaat Studio Voetbal voor negentig procent over de nummer 2 en maar tien procent over de kampioen? Schaamt u zich niet een beetje als ‘neutrale televisiemaker?’

Dit is één van de vele reacties die de afgelopen dagen op sociale media zijn geplaatst of via de mail zijn binnengekomen op de uitzending van NOS Studio Voetbal van afgelopen zondag. En dit is nog een nette versie, want soms ging het er een stuk ongeciviliseerder aan toe.

In het programma, waarin de ontknoping van de strijd om het landskampioenschap centraal stond, werd volgens veel kijkers veel te veel aandacht besteed aan het misgrijpen van de titel door Ajax ten opzichte van de gevierde kampioen PSV.

Nog wat voorbeelden:

“Normaal gesproken geniet ik op zondagavond altijd van de afleveringen van Studio Voetbal. Gister sloeg dit echter 180 graden om. Ik ben geen Ajax of PSV fan maar ik had meer balans verwacht in de berichtgeving tijdens het programma. Het gevoel van Studio Ajax overheerst weer en dat is jammer. Journalistiek moet objectief zijn en hoewel Studio Voetbal een praatprogramma is verwacht ik wel meer diversiteit en objectiviteit. Er zijn meer clubs in Nederland dan alleen Ajax.”

“Tot mijn grote verbazing, ging het in uw NOS studio voetbal-uitzending van gisteren voor een zeer groot gedeelte, zo niet vrijwel geheel over het niet behalen van de landstitel door Ajax. Er was naar mijn mening veel te weinig tijd en aandacht voor de prolongatie van PSV als landskampioen. Ik heb er geen andere woorden voor dan de kwaliteit van deze uitzending te kwalificeren als ronduit ‘stuitend’.”

En een variatie op de volgende reactie kwam wel het meeste voor:
“Schandalig hoe weinig PSV als nieuwe landskampioen aandacht kreeg in uw uitzending. Doop u programma maar om in studio Ajax.”

Drama van Ajax
Youri Mulder, die zondag te gast was in het programma, kan zich wel wat voorstellen bij de kritiek. “Soms ga je in een praatprogramma te lang door over een bepaald onderwerp. Dat is gisteren wel een klein beetje gebeurd.” Het ging volgens Mulder niet bewust. “Het drama van Ajax is heel aantrekkelijk om over te praten. Hoe kon zoiets nou gebeuren? Daar praat je dan over door en soms vergeet je de tijd. We hebben het ook zeker wel over PSV gehad. Spelers als Luuk de Jong en Marco van Ginkel zijn allemaal aan bod gekomen. Maar inderdaad, toen we vervolgens over de toekomst van Ajax-trainer Frank de Boer spraken, hadden we het eigenlijk over Phillip Cocu moeten hebben. Kwalitatief hebben we beide ploegen besproken, maar kwantitatief lag de nadruk inderdaad op Ajax.”

Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Studio Sport, reageerde als volgt:

“We hebben gisteren vanaf het begin van de middag tot kwart voor twaalf ‘s avonds vrijwel onafgebroken verslag gedaan van de apotheose van de Eredivisie, via alle denkbare platforms en uitzendingen. Het ging gisteren, althans voor wat betreft het kampioenschap, om twee verhalen: het verrassende verlies van Ajax en daarmee het even zo verrassende kampioenschap van PSV. Het één was onlosmakelijk met het andere verbonden. Je ontkomt er echter niet aan om keuzes te maken. Na het laatste fluitsignaal hebben we ons eerst vooral gefocust op het feestvierende PSV en alles wat het kampioenschap daar losmaakte, terwijl we in de uitzending van 19.00 uur juist weer hebben geprobeerd om beide verhalen te belichten. Maar ik kan me best voorstellen dat iemand die alleen heeft ingeschakeld voor Studio Voetbal, de balans vond doorslaan naar de verliezende partij in plaats van de kampioen. Maar nogmaals, we hebben gisteren veel meer gedaan dan alleen Studio Voetbal.”

Deel dit artikel