Festival van het Nieuws massaal bezocht

Festival van het Nieuws massaal bezocht

Met het Festival van het Nieuws vierde de NOS zondag 10 januari drie jubilea: 60 jaar NOS Journaal, 40 jaar NOS Met het Oog op Morgen en 35 jaar NOS Jeugdjournaal. In en rond het Instituut voor Beeld en Geluid en in de JT Bioscoop op het marktplein in Hilversum stelde de NOS zich voor aan het publiek. De 5- á 6000 bezoekers konden onder meer workshops bijwonen, een eigen NOS Journaal opnemen en meedoen aan meet-and-greets met presentatoren.

Op het plein voor de bioscoop en bij Beeld en Geluid stonden satellietwagens (SNG’s in het jargon) en bezoekers konden een kijkje nemen in een mobiele regiekamer. Technici gaven tekst en uitleg over de functies en mogelijkheden van ‘hun’ wagens. Ook de bus van het nieuwe NPO Radio 1-programma Nieuws en Co (NOS/NTR) die dagelijks door het land rijdt, trok veel bekijks.

Het publiek maakte massaal gebruik van de mogelijkheid om de Journaalgezichten in het echt te ontmoeten. Vooral bij de stand van het NOS Jeugdjournaal stonden lange rijen. Ook van de NOS Open Studio, waar bezoekers een eigen journaalbulletin konden opnemen, werd gretig gebruik gemaakt. Veel mensen wilden iets weten van de weerpresentatoren, die op beide locaties uitleg gaven over hun werk.

In de JT Bioscoop was veel belangstelling voor de verhalen van cameraman Eric Feijten, die geregeld verslag doet uit oorlogs- of rampgebieden. “We zagen thuis het programma De Reünie. Hij ging daarin terug naar Atjeh, waar hij na de tsunami in 2004 was geweest. Heel aangrijpend. Ik wil graag even met hem praten”, zei één van de bezoekers. 

Veel van de aanwezigen bleken doorsnee kijkers: ze schakelen een of twee keer per dag naar het NOS Journaal of openen in de trein de NOS-app. Maar nieuwsgierig zijn ze allemaal. “De kans om zo dichtbij te komen, krijg je nooit meer”, was een veel gehoorde uitspraak. Wat opviel was de brede samenstelling van de bezoekers:  jong, oud, man, vrouw, afkomstig uit Hilversum en van ver daarbuiten. 

“Het was een fantastisch festival,” reageerde hoofdredacteur Marcel Gelauff na afloop. “We hebben duizenden mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in wat NOS Nieuws elke dag doet, heel erg blij gemaakt. Contact met ons publiek gaat vaak over wat niet goed gaat of zou gaan, vandaag was een dag waarin enthousiasme en oprechte belangstelling volledig de overhand hadden. Erg bijzonder om mee te maken”

Bekijk hier een video-samenvatting van het festival 

Onderstaand een foto-impressie van het NOS Festival van het Nieuws

Deel dit artikel