FIFA-awards met Oranje-tintje

FIFA-awards met Oranje-tintje

In Milaan worden maandag 23 september de FIFA-awards uitgereikt voor de beste wereld-voetbalprestaties van het afgelopen jaar. Met deze keer maar liefst drie Nederlandse kanshebbers. Oranje-captain Virgil van Dijk, onlangs al gekroond tot Europees voetballer van het jaar, is genomineerd samen met Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, dezelfde opponenten als bij de Europese verkiezingen.
 
Oranje-doelvrouw Sari van Veenendaal maakt kans om verkozen te worden tot beste keepster van de wereld. Zij heeft concurrentie van de Chileense Christiane Endler en Hedvig Lindahl uit Zweden. Bondscoach Sarina Wiegman is voor het derde jaar op rij genomineerd in de categorie beste coach in het vrouwenvoetbal. Naast Wiegman, die de prijs in 2017 al eens won, zijn de Amerikaanse coach Jill Ellis en Phil Neville van het Britse vrouwenteam genomineerd.  
 
Wie de prijs wint, wordt bepaald door alle bondscoaches, aanvoerders van nationale elftallen, een groep geselecteerde journalisten en de supporters, die kunnen stemmen via een online poll.
 
In Milaan maakt ook het Oranjelegioen kans op een prijs. De uitbundige supporters van het vrouwenelftal zijn genomineerd voor de FIFA Fan-award, samen met een Brazilaanse voetbalfan en een supporter uit Uruguay. “The incredible Dutch fans at the FIFA Women’s World Cup France 2019”, luidt de omschrijving op de website van de FIFA bij de nominatie.  
 
Het voetbalgala wordt vanuit de Scala in Milaan gepresenteerd door Ruud Gullit en de Italiaanse tv-presentatrice Ilaria d’Amico. De uitzending wordt live ondertiteld. Verslaggever Bert Maalderink is in Milaan voor interviews met de genomineerden, na afloop wellicht de trotse winnaars.
 
23 september
NOS Sport FIFA Best Player Awards  20.28-22.00, NPO 3
 
(in verband met de live-ondertiteling wordt het programma met één minuut vertraging uitgezonden)
Deel dit artikel