Fonkelnieuwe afleveringen Andere Tijden Sport

Fonkelnieuwe afleveringen Andere Tijden Sport

De winterserie van Andere Tijden Sport gaat op zondag 6 januari van start met een Elfstedentocht die niet doorging. Of toch wel? In de afleveringen daarna: Barbara de Loor, Frans Derks, Rudi Lubbers en Willem van Hanegem. Presentatie: Tom Egbers.

1996: Een winter lang Elfstedenkoorts (uitzending zondag 6 januari)
Het is inmiddels een heuse traditie. Voor het zevende opeenvolgende jaar is er een Andere Tijden Sport gewijd aan de Elfstedentocht. Maar deze keer aan een tocht die er nooit zou komen. In januari 1996 is Henk Kroes niet weg te slaan van de televisie. De voorzitter van de Vereniging De Friesche Elf Steden spreekt over ijstransplantaties, over windwakken en vooral over ja of nee. Komt-ie wel of komt-ie niet? Zondag 4 februari 1996 lijkt de grote dag te worden. Vol goede moed rijdt Kroes van zijn woonplaats Boazum naar Leeuwarden, hij is dan nog in de veronderstelling dat hij de woorden It giet oan uit gaat spreken. Maar de voorzitter is te positief geweest. De tocht komt er niet. Althans niet de officiële tocht. Weekblad Panorama vindt Kroes maar laf en besluit om zelf een Elfstedentocht te organiseren. Negen marathontoppers rijden een wilde tocht zonder stempelkaart. Andere Tijden Sport over een winter lang Elfstedenkoorts.

Barbara de Loor: Eenzaam in Inzell (uitzending zondag 13 januari)
In 2005 wint schaatsster Barbara de Loor uit het niets goud op de 1000 meter van de WK afstanden in Inzell. Ze verslaat Anni Friesinger en Marianne Timmer. Op buitenijs. In de sneeuw. Die gouden plak heeft een bijzondere voorgeschiedenis. Barbara de Loor, de eeuwige vierde. In 1999 ondergaat ze een hartoperatie om hartritmestoornissen te verhelpen. Tijdens het EK in 2003 wordt ze verguisd omdat ze opgeeft na een rugblessure en Nederland een startplek verliest. Een jaar later slaat ze terug. En hoe. Barbara gaat schaatsen voor het team van haar idool Anni Friesinger. Ze verhuist naar Inzell. Ver weg van familie en vrienden. Daar in het rustige Zuid-Duitse Inzell vecht ze tegen eenzaamheid en tegen het individualistische topsportleven. Uit verveling helpt ze zelfs mee in de keuken en in de bediening van het restaurant van de ijsbaan. Andere Tijden Sport over de oerhollandse schaatsster Barbara de Loor en haar strijd tegen eenzaamheid en uiteindelijk de ultieme beloning: eeuwige roem.

Frans Derks: het broekje past nog (uitzending zondag 20 januari)
In de gouden jaren van het Nederlandse voetbal is hij tussen grootheden als Willem van Hanegem en Johan Cruijff een opvallende verschijning. Frans Derks, de scheidsrechter met het strakste broekje van de Eredivisie. Volgens vriend en vijand een uitstekend arbiter. Populair bij voetballers en trainers. Maar door zijn lange haren, zijn korte broekjes, zijn ongezouten meningen en zijn eigengereide gedrag niet geliefd bij de bobo’s van de KNVB. ”En dat heeft me een WK gekost,” zegt Frans Derks. Dik in de tachtig is hij inmiddels, maar het broekje past nog en hij fluit nog steeds. Andere Tijden Sport over een scheidsrechter die een Bekende Nederlander werd.

Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven (uitzending zondag 27 januari) 
Jakarta, 20 oktober 1973: zwaargewicht Rudi Lubbers bokst de wedstrijd van zijn leven tegen Muhammad Ali, de grootste bokser aller tijden. Lubbers verliest weliswaar op punten, maar knock-out gaat hij niet en hij blijft de volle twaalf ronden overeind. Daarmee oogst hij bewondering, ook van de meester zelf. Rudi Lubbers heeft een prachtige carrière met vele titels, maar nadien gaat het mis met hem. Hij belandt in een Portugese gevangenis wegens drugshandel. Het is een beschuldiging die hij altijd ontkend heeft en die hem mentaal sloopt. Een leven van ups en downs volgt, maar de oude wordt hij nooit meer. Andere Tijden Sport treft hem aan in een Bulgaars gehucht aan de Zwarte Zee. Hij en zijn vrouw leven er als kluizenaars. Nog één keer kijkt hij terug op dat gedenkwaardige gevecht tegen Ali en steeds duidelijker wordt waarom hij die avond tussen de touwen in Jakarta overeind bleef maar daarna door het leven geveld werd.

WILLEM (uitzending zondag 17 februari)
WILLEM is een unicum voor Andere Tijden Sport: een geheel uit archief opgebouwd portret van een voormalig topsporter. De Kromme, de op één na beste voetballer van Nederland, wordt in februari 75 jaar. Dit is het cadeau dat wij van Andere Tijden Sport Willem van Hanegem willen geven. In WILLEM focussen we puur op zijn actieve voetbaljaren, dus van de jaren zestig tot 1983, het jaar van zijn afscheid. Willem van Hanegem was zeer geliefd. Als voetballer en daarbuiten samen met Truus, de eerste voetbalvrouw. Maar Willem was ook bikkelhard, een treiteraar, kortom een onmogelijk mens. Onderliggende vraag is: waarom houden wij toch van die ‘klootzak’? Door een uitgelezen selectie uit het archief, met eveneens een rol voor radio en fotografie, spelen we voortdurend met het door Van Hanegem zelf belichaamde contrast: het ruwe en het fijne, het mooie en het lelijke, het stoere en het kwetsbare. De aflevering zelf moet antwoord geven op bovenstaande vraag. 

Andere Tijden Sport (NOS|NTR)
Uitzendingen: zondag 6, 13, 20, 27 januari en 17 februari, rond 22.00 uur op NPO 1.

 

Deel dit artikel