Frank Snoeks hangt schaatsen aan de wilgen

Frank Snoeks hangt schaatsen aan de wilgen

Eén van zijn beroemdste uitspraken is zonder twijfel “Timmertje, Timmertje, wat ga je doen?”, tijdens de Olympische Winterspelen in Nagano: Frank Snoeks. Snoeks stopt na twintig seizoenen als schaatscommentator en gaat zich nu volledig toeleggen op het voetbal. Collega Erik van Dijk neemt Snoeks’ plaats in naast de andere twee vaste schaatscommentatoren, Herbert Dijkstra en Martin Hersman. Van Dijk was de laatste jaren bij de NOS de commentator bij onder meer het roeien, bobsleeën, waterpolo en basketbal. Ook was hij al een van de vaste verslaggevers bij het schaatsen.

Snoeks: “Het is een bewuste keuze. Na twintig jaar het schaatsen van Heerenveen tot Obihiro tot Salt Lake City te hebben gevolgd, wil ik meer tijd kunnen stoppen in het voetbal. Zeker nu we dit seizoen de Eredivisie, de Champions League én de EK-kwalificatie doen.” En met een knipoog: “Anderen moeten er misschien niet aan denken, maar eindelijk een keer ‘gewoon’ thuis met de feestdagen, is ook wel eens leuk.”

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport, over de wisseling: “Hoe oprecht jammer wij het ook vinden dat Frank niet meer bij het schaatsen te horen is; we gunnen hem deze stap van harte na twintig jaar trouwe dienst op de schaatsbaan. Twintig jaar schaatsen. Twintig jaar op reis. Twintig jaar kaartjes bijwerken. Twintig jaar de ene volzin na de andere, met soms ineens dat typische Snoeks staccato: “Die opening….waaghalzerij!” We kijken vooral terug op hele mooie jaren. En het is prettig dat we wederom iemand uit eigen gelederen hebben om Frank op te volgen. Erik van Dijk draait al een tijd mee in het schaatsen en weet bovendien wat het is om commentaar te geven bij grote evenementen. Van de Olympische Spelen tot onlangs nog het WK roeien. Erik is er klaar voor.”

Erik van Dijk kijkt uit naar zijn nieuwe klus: “Het is een hele eer om deze mooie sport van commentaar te mogen voorzien. Ik heb nu al zin in de winter!”

Deel dit artikel