Franse presidentsverkiezingen centraal in extra programma’s op NPO Radio 1

Franse presidentsverkiezingen centraal in extra programma’s op NPO Radio 1

Op 10 en 24 april gaan de Fransen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Op beide zondagen maakt de NOS er een speciaal programma over op NPO Radio 1, met exit polls meteen aan het begin van de uitzending, en met achtergronden en analyses. De presentatie is in handen van Lara Billie Rense. Die schakelt met correspondent Frank Renout in Parijs en praat met Frankrijk-deskundigen Marloes Beers en René Cuperus. 

Frankrijk kiest elke vijf jaar een nieuwe president – vrijwel altijd in twee rondes, want de winnaar moet tenminste 50 procent van de stemmen halen. Omdat er dit jaar twaalf kandidaten meedoen, is het onwaarschijnlijk dat een van hen dat al meteen lukt. Daarom is een tweede ronde nodig, waarin de nummers één en twee uit de eerste ronde het tegen elkaar opnemen. 

In de peilingen ligt de zittende president, Emmanuel Macron, op kop. Door de Russische invasie in Oekraïne is zijn populariteit toegenomen: veel Fransen zien in hem een goede oorlogsleider. Sinds het verdwijnen van Groot-Brittannië uit de EU door de Brexit en na het aftreden van de Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt hij bovendien gezien als de nieuwe leider van de Europese Unie. De pro-Russische sympathieën van enkele prominente tegenstrevers zijn sinds de oorlog in Oekraïne in een ander daglicht komen te staan. Zo werd de vorige verkiezingscampagne van de nummer twee in de peilingen, de rechts-radicale Marine Le Pen, gefinancierd door een Russische bank. Andere kandidaten, zoals de eveneens rechts-radicale Éric Zemmour en de links-radicale Jean-Luc Mélenchon, hebben zich in het verleden lovend uitgelaten over de Russische president Poetin. 

NOS De Franse presidentsverkiezingen 
Zondag 10 april, 19.55-20.30 uur, NPO Radio 1
Zondag 24 april, 19.55-21.00 uur, NPO Radio 1 

Deel dit artikel