Geen toegang pers bij schouw zaak-Verstappen

Geen toegang pers bij schouw zaak-Verstappen

De media krijgen geen toegang tot de schouw op de Brunssummerheide in de zaak-Nicky Verstappen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een kort geding dat door de NOS, het ANP, het AD, De Telegraaf, Hart van Nederland, RTL Boulevard, RTL Nieuws, NU.nl, journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren was aangespannen tegen de rechtbank Limburg en drie gemeenten in die provincie. Daarmee blijft een eerdere uitspraak van de Limburgse rechtbank in stand.

De rechter in Den Haag zei dat hij niet op de stoel van de rechter in Limburg wilde gaan zitten, omdat er wettelijk geen hoger beroep mogelijk is tegen de beslissing van de rechtbank in Limburg. Hij voegde daar wel aan toe dat een andere waardering in deze zaak mogelijk was geweest.

Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws en voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren noemt de uitspraak van de rechter teleurstellend. “Wij hadden gehoopt dat de rechter ons bezwaar zou honoreren”, zegt hij.

“Inhoudelijk heeft de rechter er formeel geen oordeel over”, aldus Gelauff. “Het goede nieuws vind ik daarmee ook dat er geen principiële uitspraak is of je als pers bij een schouw mag zijn. Bij een volgend geval zou je opnieuw het gesprek kunnen voeren, of er in dat specifieke geval omstandigheden zijn waarop het wel redelijk is.”

Meer op NOS.nl

Deel dit artikel