“Dat het zo’n succes zou worden, dat konden we niet voorspellen. Enorme waardering voor alle mensen die zich het afgelopen jaar hiervoor hebben ingezet, echt geweldig!” Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, is een tevreden man. Hij kijkt met een bijzonder goed gevoel terug op alle evenementen die rond de viering van de verschillende jubilea van NOS-programma’s zijn georganiseerd.
Zo kon het publiek in januari op twee locaties naar het Festival van het Nieuws. In het gebouw van Beeld en Geluid en in de JT Bioscoop in Hilversum kregen de bezoekers een kijkje in de keuken van de NOS als nieuwsorganisatie. De dag werd een groot succes met een bijzonder hoge opkomst van belangstellenden die het werk van de NOS wel eens van dichtbij wilden meemaken.
“Van die publieksdag ging een hele positieve flow uit. Dat gold eigenlijk voor alle evenementen. Je houdt daar vooraf helemaal geen rekening mee. Je bent dan vooral bezig om alles in goede banen te leiden en niet met de vraag hoe mensen het zullen ervaren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het na afloop moeilijk vond om alles los te laten. Het vergde zo veel energie. Daarna had ik even tijd nodig om mezelf weer op te laden en om te schakelen naar de dagelijkse realiteit.”
De conferentie voor vakgenoten ‘Journalistiek on Demand’ werd uitstekend bezocht met koning Willem-Alexander als eregast. Volgens Gelauff waren ook de andere onderdelen van de viering een succes. Het terugblikprogramma Villa NOStalgia had hoge kijkcijfers, evenals De Reünie een programma dat door de KRO-NCRV werd uitgezonden. De presentatie van de dagjournaals door oud-presentatoren leverde eveneens hele positieve reacties op. “Wat een genot om Henny Stoel weer als nieuwslezer te zien, alsof ze niet is weggeweest”, zo reageerde een kijker op Twitter.
De uitzending van De Achterkant van het NOS Journaal is door heel veel mensen bekeken en werd enorm gewaardeerd. Bij dit programma op NPO2 konden kijkers zien wat er achter de schermen moet gebeuren om het NOS Journaal van 20.00 uur op dat moment live te zien op NPO1, tot stand te laten komen. “Wat een gestress”, “topbeelden” en “fascinerende tv”, reageerden kijkers via Twitter. Gelauff: “Het programma gaf perfect weer wat er bij een normale uitzending komt kijken, dat was voor veel mensen een eyeopener. Technisch was het voor ons een hele uitdaging en als je dan ziet dat alles prima verloopt, dan is dat echt geweldig!”
Het accent van de totale viering moest volgens Gelauff vooral liggen op de rol van de NOS in de toekomst. “Natuurlijk moet je terugblikken, dat hebben we ook gedaan met programma’s als Villa NOStalgia, maar het is denk ik interessanter en beter is om te laten zien hoe de NOS zich voorbereidt op de toekomst.”Hij doelt daarmee op de snelle ontwikkelingen op het gebied van digitale media waar de consument het meest actuele nieuws nog sneller heeft gezien, gelezen en gehoord dan ooit voor mogelijk werd geacht. En de NOS speelt daar zo goed mogelijk op in en heeft op bepaalde gebieden zelf een voortrekkersrol. NOS Lab is daar een goed voorbeeld van. NOS Lab stelt op een speelse wijze achtergrondverhalen samen en probeert dat met animaties, video en audio. Gelauff: “Let wel, we moeten niet vernieuwen om te vernieuwen, als we iets gaan toepassen dan moet het wel om iets substantieels gaan, want de ontwikkelingen gaan zó snel dat iets wat we nu gaan gebruiken over een half jaar alweer verouderd is. Tijdens de conferentie Journalistiek on Demand is daar uitgebreid bij stilgestaan.”
Opvallend is de opstelling van Gelauff bij de altijd terugkerende strijd tussen het NOS Journaal en RTL Nieuws. Waar het voorheen vaak leek te gaan om wie als het eerste het nieuws naar buiten brengt, vindt Gelauff nu heel andere zaken van belang. “Natuurlijk is snelheid belangrijk en daar doen we ook alles aan in deze tijd van internet, smartphones en apps. Maar ik vind onze rol in de samenleving belangrijker, veel fundamenteler. De wereld is groter dan wie het eerst is met het nieuws.Onze publieke opdracht is de kern.”
Nu alle festiviteiten achter de rug zijn, is het een logische vraag of er nog een vervolg komt. Gelauff: “Ik vond alle activiteiten zeer waardevol. De publieksdag en het congres hebben veel waarde gehad in het kader van de transparantie naar het publiek. De vraag is of je dit nu elk jaar moet doen en of dan dezelfde dynamiek ontstaat als nu. Zo’n programma als De Achterkant van het NOS Journaal, dat kan je maar één keer doen. En de kans dat Willem-Alexander volgend jaar weer zou komen is niet zo groot. Dus daar moeten we andere vormen voor zoeken. Maar we hebben nog geen enkel idee.”
Gelauff heeft de koning achteraf nog even kort kunnen spreken: “Hij vond het een hele boeiende middag. Hij is namelijk zeer geïnteresseerd in de ontwikkelingen in de media. We hebben er voor gezorgd dat hij het programma-onderdeel over de nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van digitale media kon terugkijken. Dat had hij gemist omdat hij er toen nog niet was en dat wilde hij graag zien. Het geeft aan dat hij een meer dan bijzondere belangstelling voor het onderwerp heeft.”
En wat is Gelauff nu het meest bijgebleven? “Dat vind ik moeilijk te zeggen. De Achterkant van het NOS Journaal vond ik geweldig, maar ook de publieksdag en de conferentie waren een enorm succes. Dat waren alle drie echte hoogtepunten.”
Welke jubilea heeft de NOS gevierd?
NOS Journaal – 60 jaar | |||
NOS Met het Oog op Morgen – 40 jaar | |||
NOS Jeugdjournaal – 35 jaar | |||
NOS Radio 1 Journaal – 20 jaar |
foto: NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff wordt geïnterviewd door presentator Rob Trip
klik op de foto voor een impressie van de NOS-conferentie ‘Journalistiek on Demand’