Gelauff: NOS doelbewust voorgelogen

Gelauff: NOS doelbewust voorgelogen

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws zegt dat de NOS doelbewust is voorgelogen door een Amsterdams videobedrijf, dat zaterdag 3 maart zogenaamd een reportage aan het maken was op de Amsterdamse grachten over de schaatskoorts in Nederland. Een actrice van het comedygezelschap Boom Chicago die zich als tv-verslaggever voordeed, werd door de NOS geïnterviewd. Zij verwees naar NBC-presentatrice Katie Couric, die tijdens de opening van de Olympische Winterspelen had gezegd dat Nederlandse schaatsers zo goed zijn omdat Nederlanders vaak op de schaats naar hun werk gaan. De beelden werden gebruikt voor een reportage in het Journaal en een item op NOS.nl.

Bij het bekijken van het materiaal, later die dag, had de redactie in Hilversum vragen over het logo op de microfoon van de cameraploeg. Het leek sterk op het logo van (C)NBC, maar er stond CNBS. Navraag bij de Nederlandse producent van het filmpje leerde zaterdag dat de vrouw een verslaggever uit Seattle was. Dat zou de S verklaren.

Een dag later bleek dat het om een stunt ging. Het videobedrijf 1Camera wilde ‘fake news’ maken. Het satirische item werd op YouTube gezet en werd gedeeld op sociale media.

Marcel Gelauff: “Ik baal natuurlijk dat we hier zijn ingetrapt, maar de andere kant is dat we doelbewust zijn voorgelogen toen we belden om een aantal zaken te checken. In het checken van dit onderwerp hadden we dus verder moeten gaan, maar het is ook wel treurig dat zo’n bedrijf er niet voor terugschrikt om zo doelbewust te liegen en te misleiden.”

Deel dit artikel