Gemeenteraadsverkiezingen 2022 bij de NOS

Gemeenteraadsverkiezingen 2022 bij de NOS

Op woensdag 16 maart gaat Nederland naar de stembus om nieuwe gemeenteraden te kiezen. Welke thema’s leven er en wat zijn de standpunten van de politieke partijen? Om dat helder te krijgen, organiseert de NOS gesprekken en debatten waarin politici met elkaar in gesprek gaan. We beginnen op 4 maart met een speciale verkiezingsuitzending op NPO Radio 1. Aan de vooravond van de stembusgang, op dinsdag 15 maart, komen de lijsttrekkers aan het woord in twee televisieprogramma’s, uitgezonden vanuit een locatie in het land. Daarvandaan komt ook de uitslagenavond op televisie  en radio, een dag later. Vanzelfsprekend is er ook ruim aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen op NOS.nl, de NOS app en de socials van de NOS. 

NOS Nederland Kiest: Het Radiodebat 
De verkiezingscampagne komt pas echt op stoom met NOS De Verkiezingsuitzending op NPO Radio 1. In twee uur tijd leiden Lara Billie Rense en Xander van der Wulp gesprekken en debatten met fractievoorzitters van de landelijke partijen en lokale politici. 
Vrijdag 4 maart, 18.00-20:00 uur, NPO Radio 1 

NOS Nederland Kiest: De Stemming 
Magazine-achtig televisieprogramma waarin twaalf lokale lijsttrekkers (van wie acht van partijen die ook in de Tweede Kamer zitten) onder leiding van Winfried Baijens met elkaar in gesprek gaan over de thema’s wonen, duurzaamheid en veiligheid. De onderwerpen worden geïntroduceerd met korte reportages. 
Dinsdag 15 maart, 19.04-19.51 uur, NPO 1, BVN (met gebarentolk op themakanaal NPO Politiek en Nieuws)

NOS Nederland Kiest: Het Debat 
Acht landelijke partijleiders kruisen met elkaar de degens over lokale onderwerpen. Uitgenodigd zijn de partijleiders van de vier coalitiepartijen en van de vier grootste oppositiepartijen, bepaald door het aantal zetels in de Tweede Kamer op dit moment en in de Peilingwijzer op 22 februari. Ook is er een rol weggelegd voor vier lijsttrekkers van partijen die alleen lokaal actief zijn. Rob Trip leidt de debatten. Ook hier worden de plaatselijke onderwerpen ingeleid met korte reportages. 
Dinsdag 15 maart, 20.34-21.54 uur, NPO 1, BVN (met gebarentolk op themakanaal NPO Politiek en Nieuws)

NOS Nederland Kiest: De Uitslagen 
De NOS-uitslagenavond komt rechtstreeks vanuit een locatie in het land. Rob Trip en Simone Weimans presenteren de uitzending en Malou Petter komt met de exitpolls en de uitslagen. Ron Fresen en Arjan Noorlander zijn er om de uitslagen te duiden en de politieke deskundigen Josse de Voogd en Carolien van Ham delen hun inzichten. 
Er zijn exitpolls uit zeven gemeenten: de eerste om 21.00 uur uit Nieuwegein , waar ‘gemiddeld’ Nederland stemt en de laatste is om ongeveer 22.30 uur uit Amsterdam. Vanaf 22.00 uur worden de eerste uitslagen verwacht, uit de kleinere gemeenten. 
Tijdens de uitzending wordt geschakeld met verslaggevers in de zeven gemeenten van de exitpolls en alle partijlocaties – zo’n 26 locaties in totaal. Verder komen kiezers, de gekozenen en de winnaars en verliezers aan het woord. 
Woensdag 16 maart, vanaf 20.30 uur, NPO 1, BVN

NOS Nederland Kiest: De Uitslagen
Op de radio worden bij Lara Billie Rense (NOS) en Tijs van den Brink (EO) de verkiezingsuitslagen voorzien van reacties uit verschillende gemeenten en van de politieke partijen. Wilma Borgman verzorgt de politieke duiding. Het programma gaat door tot de stemmen in de belangrijkste gemeenten zijn geteld.
Woensdag 16 maart, vanaf 20.30 uur, NPO Radio 1

Deel dit artikel