Gesproken Namen Monument afgerond met hulp NOS

Gesproken Namen Monument afgerond met hulp NOS

Een jaar geleden beet presentator Lara Rense het spits af van wat een bijzonder project zou worden: het gesproken namen monument op het terrein van kamp Westerbork. Na Rense volgden nog 62 collega’s die 107.000 namen inspraken. 107.000 keer een mens, op transport gesteld naar de vernietigingskampen in het Oosten. Alle namen zijn nu ingelezen en dagelijks te horen op het voormalige kampterrein. Gisteren werd het project afgesloten met een korte bijeenkomst in een zaal van de NOS.

Als dank voor de goede samenwerking is de NOS nu een kunstwerk rijker, gemaakt door fotograaf Sake Elzinga, waarop kleine prikkeldraadjes staan, als symbool voor de gedeporteerden. Directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork overhandigde het kunstwerk aan Rob Trip, die één van de ruim honderd transportlijsten insprak. Alle aanwezige collega’s kregen een blijvend aandenken: een mooi vormgegeven map met daarin de transportdata, de bestemming en de namen van de collega’s die de lijsten hebben gelezen.

Dirk Mulder bedankte de NOS, die de studio’s beschikbaar stelde, en in het bijzonder Evenementen-secretaresse Sandra van der Spruit, die alle lezers inplande. Hij benadrukte het belang van het lezen van de namen. Hij schrijft in de map: ‘Namen van de gedeporteerden op de historische plek van kamp Westerbork te horen, het is een krachtig ensemble voor herinnering en herdenking, voor erkenning en verwerking, voor overdracht en educatie’.

 

Deel dit artikel