Giga-generatoren voor noodstroom NOS

Giga-generatoren voor noodstroom NOS

Ze hebben er wel even over gedaan, maar woensdag 14 januari arriveerden twee kolossale generatoren per oplegger op het Media Park. Het konvooi was op 5 januari vertrokken uit Istanbul, waar de noodstroom-aggregaten in elkaar waren gezet. Vervolgens was het aan de hijs- en takelspecialisten van Koninklijke Saan om de gevaartes op hun plek te krijgen in de catacomben van het NOS-gebouw. Daar zal de installatie verder bedrijfsklaar worden gemaakt. Eind maart beschikken we dan over een eigen noodstroom-installatie die moet voorkomen dat alles op zwart gaat als onverhoopt de stroom uitvalt.

Want hoe zat het ook alweer? De mega-stroomstoring van 3 november 2013 staat de technische afdelingen nog vers in het geheugen. Na een noodstroomtest bij Beeld en Geluid ging er vervolgens van alles mis, waardoor op vrijwel het hele Media Park de lichten uitgingen. Met als gevolg dat alle landelijke publieke radio- en tv-zenders uit de lucht gingen. Een calamiteit die op deze schaal nog nooit was voorgekomen. Zo moesten de presentatoren van NOS Studio Voetbal bij kaarslicht verder.

Dat incident maakte nog maar weer eens duidelijk dat de NOS voor noodstroom en noodkoeling van de Centrale Apparaten Ruimte afhankelijk was van diverse spelers op het Media Park. Het besluit om een eigen noodstroomvoorziening te realiseren, volgde al snel, waarna een Europese aanbestedingsprocedure werd uitgeschreven. Met als resultaat de komst van de twee twaalf ton zware dieselaggregaten, die ons in de toekomst moeten behoeden voor nieuwe uitzendproblemen door stroomuitval.  

(onderstaand: fragment NOS Studio Voetbal bij kaarslicht)

Deel dit artikel