Goede keuzes gemaakt bij MH17

Goede keuzes gemaakt bij MH17

Calamiteiten komen altijd onverwacht. Ook voor een organisatie als de NOS. En wat is het dan fijn om te zien hoe de nieuwsvloer bij breaking news zoals de ramp met vlucht MH17 in de hoogste versnelling schakelt. Die constatering wilde algemeen directeur Jan de Jong vandaag graag kwijt in de vergadering op de Nieuwsvloer.

“Het knappe vind ik dat we er al in een heel vroeg stadium in geslaagd zijn de juiste journalistieke toon te treffen. Naast het nieuws dat zich ontwikkelde, lieten we ook zien wat de impact was op de Nederlanders, hoe de ramp bij de mensen aankwam. Die balans hebben we heel goed gevonden.”

“Al meteen bij het begin, donderdagmiddag, hebben we de goede keuze gemaakt om direct op zender te gaan. Toen was nog allerminst zeker dat het om veel meer ging dan ‘alleen’ een neergestort vliegtuig in Oekraïne. Van meet af aan was de multimediale verslaggeving goed verzorgd. Ik heb naast het tv-verslag ook hoogstaande radio gehoord”, zegt Jan. “Daarbij waren we meteen op de goede plaatsen: Schiphol, Oekraïne, Den Haag en in het land.”

“Die goede afwegingen zagen we ook terug in het verslag van het nieuws, de duiding, de impact en de reacties. Er werden de juiste vragen gesteld: als kijker en luisteraar had je nooit het gevoel dat je iets miste. Het geeft een goed gevoel dat we als NOS zo professioneel en adequaat weten om te gaan met zo’n rampzalige gebeurtenis.“

Ook hoofdredacteur Marcel Gelauff vindt dat we het als NOS goed gedaan hebben. “Ik heb nooit het gevoel gehad dat we andere keuzes hadden moeten maken.” Gelauff kijkt nog even terug naar de zaterdagavond, het moment na de laatste tv-uitzending. Vooral het gevoel van verbondenheid is hem bijgebleven. “Er waren collega’s teruggekomen van vakantie, met z’n allen was er toen een gevoel van verbondenheid, van het besef dat we te maken hadden met een historisch nieuwsfeit. Ook de reacties van kijkers en luisteraars maken duidelijk dat we als NOS de mensen iets kunnen geven om deze gebeurtenis te helpen verwerken.”

De Jong en Gelauff maken verder de omroepen een compliment voor de manier waarop ze op de zenders ruimte hebben gemaakt om de verslaggeving mogelijk te maken.

Deel dit artikel