Hilversum wil in 2050 klimaatneutraal zijn en de gemeente denkt die doelstelling te bereiken door onder meer aan te dringen op besparingen in de niet te missen mediasector. Een flinke stap in de goede richting is gezet door de overstap op groene stroom van het Media Park. Ook de NOS zet in op groene stroom, ook al is die duurder dan grijze.
Voor de maanden maart tot en met december van dit jaar heeft de NOS het maximaal beschikbare contingent groene stroom ingekocht van Ennatuurlijk, ongeveer 35 % van ons totaalverbruik in die periode. Ennatuurlijk levert de stroom aan het Media Park, in samenwerking met Eneco HollandseWind. Voor volgend jaar wordt bekeken of er voldoende groene stroom beschikbaar is tegen een scherpe prijs zodat de NOS volledig kan overgaan op groene stroom. Je praat dan over zo’n slordige tien miljoen kWh (kilowattuur) per jaar.
Zonnepanelen
Waarom zetten we geen zonnepanelen op onze ruim bemeten daken? Hans Lassooy, manager gebouwenbeheer NOS, legt uit dat daarvoor een flinke investering nodig is die niet makkelijk wordt terugverdiend. En er kleven andere nadelen aan. “Voordat je panelen kunt laten installeren, moeten de daken tiptop in orde zijn, want je kunt er minstens vijftien jaar slecht bij voor onderhoud. Bovendien is het lastig als er een nieuwe satellietschotel moet worden geplaatst. Dat neemt niet weg dat we ook de mogelijkheid van zonnepanelen onderzoeken”.
Het gebruik van groene stroom is niet het enige duurzame initiatief van de NOS. Voor de centrale apparaten ruimtes (CAR) en luchtbehandelingskasten gebruiken we de buitenlucht voor koeling in plaats van met stroom opgewekt koelwater. Onze garage beschikt inmiddels over energiezuinige verlichting met aanwezigheidssensoren; het licht gaat pas aan als je met je auto binnenrijdt. In het bedrijfsrestaurant zijn de halogeen spots in het plafond vervangen door LED-verlichting. In de lichtbakken op de kantoren zijn daglichtregelingen toegepast. Binnenkort worden de tl-buizen in de gangen van de vijfde verdieping vervangen door energiezuinige tl-verlichting. Dit gebeurt in samenspraak met een lichtspecialist van Philips.
De technische afdelingen van de NOS zijn bezig om meer ‘kleinere’ duurzame initiatieven te ontplooien.