Grote én kleine partijen aan bod in NOS-debatavond

Grote én kleine partijen aan bod in NOS-debatavond

Aan de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart doen 37 partijen mee, een naoorlogs record. In de aanloop naar de verkiezingen laat de NOS graag zoveel mogelijk lijsttrekkers aan het woord. In één debatprogramma passen ze echter niet meer; daarom maakt de NOS twee rechtstreekse programma’s aan de vooravond van de stembusgang. Vóór het NOS Journaal van 20.00 uur is er De Stemming, met de kleinere partijen en gepresenteerd door Winfried Baijens. Na het Journaal volgt Het Debat, met de grote partijen en geleid door Rob Trip. Beide programma’s komen uit de Statenpassage in het gebouw van de Tweede Kamer.

NOS Nederland Kiest: De Stemming wordt een gevarieerd programma waarin lijsttrekkers van de kleinere partijen te gast zijn, kiezers aan het woord komen en geschakeld wordt met stembureaus in het land. Immers, vanwege corona kan er maandag, dinsdag en woensdag worden gestemd. De lijsttrekkers die hun opwachting komen maken zijn van de partijen die nu zijn vertegenwoordigd in de Kamer, maar die niet deelnemen aan het grote debatprogramma, aangevuld met lijsttrekkers van partijen die volgens de Peilingwijzer (van 24 februari) kans maken op een zetel. Een aantal lijsttrekkers gaat met elkaar in gesprek over bepaalde onderwerpen. In het eerste blok praten Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Thierry Baudet (Forum voor Democratie), Joost Eerdmans (JA21) en Kees van der Staaij (SGP) over de corona-aanpak. In blok twee gaat het over ouder worden en het pensioen met Liane den Haan (50PLUS), Henk Krol (Lijst Henk Krol), Femke Merel van Kooten-Arissen (Splinter) en Farid Azarkan (DENK). Klimaat staat in het derde blok centraal, met Ouwehand, Azarkan, Baudet en Van der Staaij. En andere actuele kwesties komen aan de orde met Van Kooten-Arissen, Eerdmans en Den Haan. Aan andere lijsttrekkers wordt aandacht besteed in reportages: Laurens Dassen (Volt), Sylvana Simons (BIJ1), Richard de Mos (Code Oranje) en Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging). 

Na het Journaal is het in NOS Nederland Kiest: het Debat de beurt aan de lijsttrekkers van de acht grootste partijen. De keuze voor deze acht partijen is gebaseerd op de combinatie van het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer en de stand van de partijen in de Peilingwijzer (van 24 februari). De lijsttrekkers gaan in duo’s met elkaar in debat; wie tegen wie is een journalistieke afweging van de redactie. Vervolgens kunnen de partijen zelf een stelling bedenken om aan hun opponent voor te leggen. Elke lijsttrekker gaat zo twee keer in debat: één keer over een eigen stelling en één keer over een stelling die is aangedragen door de tegenstander. De duo’s en stellingen zijn:

1.  Geert Wilders (PVV) en Sigrid Kaag (D66)
Migratie. De stelling van de PVV: “Stop de massa-immigratie”
2. Lilian Marijnissen (SP) en Lilianne Ploumen (PvdA)
Ouderenzorg. De stelling van de SP: “De verzorgingshuizen sluiten was een historische fout”
3. Jesse Klaver (GroenLinks) en Wopke Hoekstra (CDA)
Klimaat. De stelling van GroenLinks: “De grote industrie moet een eerlijke prijs betalen voor hun milieuvervuiling”
4. Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders
Leiderschap. De stelling van de VVD: “Alleen met realisme en optimisme komt Nederland uit de crisis”
5. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Jesse Klaver
Samenwerking. De stelling van de CU: “Nederland wordt alleen groener en socialer als je kunt samenwerken”
6. Sigrid Kaag en Lilian Marijnissen
Europa. De stelling van D66: “Ik zeg ja tegen Europa en ja tegen de euro”
7. Lilianne Ploumen en Gert-Jan Segers
Acceptatie. De stelling van de PvdA: “Iedereen moet in Nederland zichzelf kunnen zijn”
8. Wopke Hoekstra en Mark Rutte
Herstel na de crisis. De stelling van het CDA: “Voor herstel na Corona moeten de sterkste schouders meer belasting betalen”

Napraten op socials van de NOS
Meteen na afloop van de uitzending is er op NOS.nl, de NOS-app en de social kanalen van de NOS een nazit, waarin politiek verslaggevers Xander van der Wulp, Marleen de Rooy en Albert Bos onder leiding van Emil van Oers het debat nabespreken en vragen van kijkers beantwoorden.

NOS Nederland Kiest: De Stemming
Dinsdag 16 maart, 19.00-19.50 uur, NPO 1

NOS Nederland Kiest: Het Debat
Dinsdag 16 maart, 20.30-22.00 uur, NPO 1

Beide programma’s zijn ook te zien via NOS.nl, de NOS-app, NOS YouTube, NOS Facebook, NPO Politiek en (op een ander tijdstip) BVN
Op NPO Nieuws is het slotdebat te zien met gebarentolk.

Foto: scène uit NOS slotdebat 2017 in de Statenpassage (2017)

Deel dit artikel