Hanneke de Jonge nieuwe stem van NOS Met het Oog op Morgen

Hanneke de Jonge nieuwe stem van NOS Met het Oog op Morgen

Journalist en voice-over Hanneke de Jonge is de nieuwe stem van NOS Met het Oog op Morgen. Ze volgt Hans Hogendoorn op, die na 48 jaar en bijna 17.000 uitzendingen afzwaait als stem van het radioprogramma. De Jonge gaat als stem van het programma de bekende begintune inspreken (“Buiten is het twaalf graden, binnen zit… “), net als jingles.

De Jonge zei bij de bekendmaking in het radioprogramma “ontzettend vereerd” te zijn. “Je stem krijg je, dat is iets heel persoonlijks. Als je die mag delen met de wereld, is dat iets heel moois.”

De afgelopen vijf weken is via een publiekswedstrijd een nieuwe stem gezocht. Die van De Jonge is gekozen uit bijna 7200 inzendingen. Daaronder zaten de stemmen van acteurs en stemacteurs, maar ook van gewone luisteraars. Een jury onder leiding van Oog– en NOS Journaal-presentator Rob Trip maakte eerst een selectie van 170 stemmen; uiteindelijk bleef een shortlist van elf stemmen over.

De jury roemt De Jonge als “een stem waar je iedere avond naar wilt luisteren”. “Een stem die je er zo uitpikt. Uniek en toegankelijk tegelijk, dat is heel bijzonder. ( ) Als zíj praat, dan kun je niet anders dan daarnaar luisteren.”

Hanneke de Jonge is verslaggever voor onder meer Nieuwsuur. Ook werkt ze als voice-over.

Andere mensen op de shortlist waren de actrices Jacqueline Blom en Thekla Reuten, acteur Gijs Scholten van Aschat en de zangeressen Eva Zwaving en Esther Floor.

Zoektocht naar unieke en eigentijdse stem

In de jury zaten behalve Rob Trip Nieuws & Co-presentator Fleur Wallenburg, dj en stemacteur Fernando Halman en plaatsvervangend hoofdredacteur van NOS Nieuws Bart Leferink. Ze waren op zoek naar een stem die uniek, herkenbaar en eigentijds is, karakter heeft, past bij de late avond “en zowel urgentie als warmte heeft”.

Vanwege de overweldigende belangstelling werd de inzendingstermijn voor de publiekwedstrijd twaalf dagen naar voren gehaald. Uiteindelijk werden 7183 opnames ingestuurd.

Hogendoorn maakte begin januari bekend te stoppen. Hij is sinds de start in 1976 te horen in de intro van NOS Met het Oog op Morgen. Hogendoorn, bekend om zijn diepe, karakteristieke stem, noemde het toen jammer dat zijn stem verdwijnt. “Toch is het beter om nu al een opvolger te zoeken en niet te wachten tot het moment dat ik dit niet meer kan doen.”

Deel dit artikel