Op 12 april 1945 rolden Canadese tanks Kamp Westerbork binnen en kwam er een einde aan het beruchte doorgangskamp, van waaruit 93 treinen waren vertrokken naar de vernietigingskampen van Auschwitz, Sobibor, Theresienstadt en Bergen-Belsen. Op 11 april wordt stilgestaan bij de 75-jarige herdenking, die eigenlijk vorig jaar had moeten plaatsvinden. De ceremonie wordt ‘s ochtends rechtstreeks door de NOS uitgezonden. Vanwege de coronamaatregelen is er geen publiek bij.
Tijdens de herdenkingsceremonie zijn er onder andere bijdragen van kamp- en onderduikoverlevenden Virrie de Vries Robles, Eva Weyl en Hans Dresden, rabbijn Ies Vorst en leerlingen van het Technasium Assen. Muzikale intermezzo’s komen onder meer van het Romeny Jag Ensemble. De bijeenkomst wordt afgesloten met twee minuten stilte en een kranslegging.
In de avonduitzending blikt Herman van der Zandt met een gast terug op de herdenking en gaat hij dieper in op de bevrijding van het kamp. Toen de Canadese bevrijders Kamp Westerbork binnenreden was de Duitse bewaking al weg, maar bevonden zich nog 876 gevangenen in het kamp. Verder in het programma een reportage met de zoon van één van de zusjes Brilleslijper, de joodse zussen in het verzet uit het boek ‘t Hooge Nest van Roxane van Iperen. Hij bezoekt kamp Westerbork vanwaar zijn moeder en tante met het laatste transport naar Auschwitz werden gedeporteerd. Beide zussen overleefden de oorlog.
NOS Herdenking Kamp Westerbork
zondag 11 april,
10.50-12.01 uur, NPO 1
19.22-20.48 uur, NPO 2
Evenementen
30-03-2021