Herdenking Margraten live bij NOS

Herdenking Margraten live bij NOS

In aanwezigheid van koning Willem-Alexander worden op zondag 24 mei in het Zuid-Limburgse Margraten de in WOII omgekomen Amerikaanse militairen herdacht. De NOS zendt de herdenking ’s middags rechtstreeks uit. ’s Avonds volgt een uitgebreide terugblik. De presentatie van beide uitzendingen is in handen van Winfried Baijens. Hij wordt voor deskundig commentaar terzijde gestaan door militair historicus Erwin van Loo.

De laatste maandag in mei is in de Verenigde Staten Memorial Day, de dag waarop de Amerikanen al hun gesneuvelde militairen herdenken. De zondag daarvoor is traditiegetrouw de herdenking op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten, waar ruim 8.000 Amerikaanse G.I.’s liggen. Koning Willem-Alexander legt tijdens deze herdenking, 75 jaar na de bevrijding, de eerste krans. Verder houden de Amerikaanse ambassadeur, Pete Hoekstra, en de Limburgse gouverneur, Theo Bovens, een korte toespraak. Vanwege de coronamaatregelen is er bij de herdenking geen publiek aanwezig.

In de uitzendingen is ook aandacht voor de geschiedenis van de begraafplaats en zijn reportages te zien over mensen die een graf hebben geadopteerd. Alle graven op Margraten zijn geadopteerd. De adoptanten bekommeren zich om de graven en hebben veelal contact met de nabestaanden in de VS, die zo weten dat de nagedachtenis van hun omgekomen familielid ook in het verre Nederland levend wordt gehouden.

NOS Herdenking Margraten
Zondag 24 mei
14.45-16.00 uur, NPO 1
19.10-19.35 uur, NPO 2

Deel dit artikel