Met twee uitzendingen besteedt de NOS op zondag 1 juli aandacht aan de nationale herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. De presentatie is in handen van Simone Weimans.
1 juli is dit keer ook de dag dat de Surinaamse slavenregisters openbaar worden gemaakt. De afgelopen twee jaar hebben honderden vrijwilligers in Nederland en Suriname meegeholpen met het digitaliseren van de 43 boeken met 30.000 pagina’s en zo’n 80.000 namen. Dat gebeurde onder regie van de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo en de Radboud Universiteit Nijmegen. De registers bevatten de namen van bijna alle mensen die tussen 1830 en 1863 in slavernij leefden in Suriname, samen met informatie over geboorte, overlijden, verkoop en vrijlating. Daarmee zijn ze een belangrijke bron voor voorouderonderzoek. In de uitzendingen worden twee twintigers gevolgd terwijl ze met zo’n onderzoek bezig zijn.
In de uitzending overdag staat een live verslag van de herdenking centraal. Bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam verzorgt singer-songwriter Izaline Callister het welkomstwoord. Winti-priesteres Marian Markelo brengt een plengoffer en er wordt gesproken door NiNsee-voozitter Linda Nooitmeer, dichteres Diana Ferrus, minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren en de Amsterdamse burgemeester Jozias van Aartsen. Na een lied van Edsilia Rombley is er de minuut stilte, de kranslegging en het defilé.
In beide uitzendingen zijn ook impressies te zien van de Bigi Spikri, de kleurrijke optocht waarmee de herdenking begint. De avonduitzending komt ook rechtstreeks uit het Oosterpark, waar op dat moment het Keti Koti Festival aan de gang is, de feestelijke afsluiting van de dag.
NOS Herdenking Slavernijverleden
Zondag 1 juli
13.00-15.00 uur, NPO 2
18.05-18.51 uur, NPO 2