Op 1 juli vindt in het Amsterdamse Oosterpark de Nationale Herdenking Slavernijverleden plaats. Daarna wordt op het Museumplein in de hoofdstad het Keti Koti Festival gehouden, waarmee het verbreken van de ketenen wordt gevierd. De herdenking is ook de start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Koning Willem-Alexander houdt een toespraak tijdens de herdenking. De NOS is erbij met twee rechtstreekse programma’s, die worden gepresenteerd door Simone Weimans. Malou Petter doet verslag.
Samen met nazaten uit de Afro-Surinaamse en de Afro-Caribische gemeenschap in Nederland wonen ook koningin Máxima, minister-president Rutte en een delegatie van het kabinet de herdenking bij.
Omdat het 160 jaar geleden is dat Nederland bij wet de slavernij afschafte, begint op 1 juli ook het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Het komende jaar wordt in het hele Koninkrijk met evenementen en activiteiten stilgestaan bij dit verleden en de doorwerking daarvan in het leven van mensen nu. Voor het eerst zal koning Willem-Alexander tijdens de herdenking een toespraak houden. Veel nazaten van tot slaaf gemaakten dringen erop aan dat de koning excuses aanbiedt voor het Nederlands slavernijverleden. Premier Rutte deed dit in december vorig jaar al, namens de regering.
Herdenken
De middaguitzending komt rechtstreeks vanuit het Oosterpark. Met gasten wordt eerst vooruitgekeken naar de herdenking en de mogelijk historische toespraak van de koning. Ook wordt er geschakeld naar het Museumplein waar het Keti Koti festival dan al is gestart. Verder zijn er reportages over onder meer herdenkingen die al op 30 juni zijn gehouden, elders in het land. Aan het eind van de uitzending worden de eerste reacties op de toespraak van de koning gepeild.
NOS Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023
Zaterdag 1 juli
13.30-15.35 uur, NPO 1 en wereldwijd rechtstreeks via BVN
Vieren
’s Avonds komt de uitzending vanaf het Keti Koti Festival op het Museumplein. In een studiotent met publiek praat Simone Weimans met gasten die op het festival optreden. Vanzelfsprekend is er veel aandacht voor de toespraak van koning Willem-Alexander, maar er zijn ook reportages over andere Keti Koti Festivals in het land en over het slavernijverleden en de gevolgen daarvan in het Nederland van nu.
NOS Keti Koti 2023
19.05-19.51 uur, NPO 1 en wereldwijd om 19.20 uur via BVN
ONLINE
NOS op 3 en NOS Stories maken aan het eind van de middag vanaf het Museumplein een speciaal live programma met jongeren over de slavernijherdenking. De stream is te volgen op het YouTubekanaal van NOSop3 en op het Instagramaccount van NOS Stories.
Devran Alkas (NOS op 3) en Maxime de Vries (NOS Stories) spreken daar met jongeren over de betekenis van deze dag, de herdenking en het vieren. Ook wordt geschakeld met collega’s van radiostation NPO FunX dat op het Keti Koti Festival met muziek en artiesten aanwezig is.
RADIO
Ook op NPO Radio 1 doet de NOS verslag van de herdenking in het Oosterpark in Amsterdam. Presentator Winfried Baijens praat met schrijver en spoken-word performer Babs Gons en met modeactivist Janice Deul over wat Keti Koti voor hen betekent en over de toespraak van koning Willem-Alexander. Verslaggevers lopen mee met de Bigi Spikri en doen verslag van het festival op het Museumplein.
NOS Herdenking Slavernijverleden 2023
13.00-16.00 uur, NPO Radio 1
Foto: Herdenking Slavernijverleden 2022 (ANP)