Herman van der Zandt tijdelijk presentator Met het Mes op Tafel

Herman van der Zandt tijdelijk presentator Met het Mes op Tafel

Betaald werd nog in guldens toen student Herman van der Zandt – maar al te vaak geconfronteerd met de bodem van zijn lopende rekening – zich afvroeg hoe hij op een chique manier aan geld kon komen. Dat werd kennis- en blufquiz Met het Mes op Tafel (toen NPS, inmiddels Omroep MAX). In 1998, in de speciale oudejaarsuitzending (en de eerste met publiek), derhalve feestelijk uitgedost in een driedelig pak met manchetknopen. Hij won, en won nog een keer, maar kwam in de finale één goed antwoord te kort om met 20.000 gulden naar huis te gaan.

Dus is het eigenlijk verre van onbegrijpelijk dat Herman van maandag 9 februari tot en met donderdag 5 maart het stokje overneemt van Joost Prinsen, die het seizoen vanwege familie-omstandigheden niet kan afmaken. “Een hele eer”, zegt Herman, “vooral omdat de bedenkers van het programma – Joost Prinsen en eindredacteur Jan Kok – samen op het idee kwamen om mij te vragen. ‘No nonsense met een kwinkslag’ is wat ze in gedachten hadden en dat past mij wel. Verder wisten ze natuurlijk dat ik, als oud-kandidaat, affiniteit heb met het programma. En Omroep MAX-baas Jan Slagter zag het ook zitten.”

Herman ging kijken bij opnames van Met het Mes op Tafel. Nam zelfs even plaats op de stoel van Joost Prinsen, tegenover de kandidaten. En leerde dat zo’n ogenschijnlijk ontspannen programma z’n eigen strakke regels heeft. Zoals: niet de stilte willen volkletsen als de kandidaten (en niet te vergeten de kijkers thuis) nadenken en schrijven. Dat leidt af en komt de spanning van de quiz niet ten goede.

Herman: “Ik wil de sfeer van het programma erin houden en dat is de sfeer van Joost Prinsen. Ik ga hem natuurlijk niet nadoen, maar het wordt ook niet de grote Herman van der Zandt-show. Per slot van rekening ben ik in het programma ook maar te gast.

Aan hoofdredacteur Nieuws Marcel Gelauff de vraag: eerst Rik van de Westelaken in Wie is de Mol?, nu Herman in Met het Mes op Tafel… een nieuwe trend? “Nee hoor: we bekijken elk verzoek met een frisse blik. We vinden Met het Mes op Tafel een bijzonder programma en Joost Prinsen een bijzondere presentator. Het is daarom eervol dat Herman is gevraagd om tijdelijk op de stoel van Joost Prinsen te zitten. En de kijker snapt heel goed het verschil tussen Herman de gastpresentator van een kennis- en blufquiz en Herman de Journaalpresentator.”

Deel dit artikel