Het eerste lustrum van Nieuwsuur in 2015

Het eerste lustrum van Nieuwsuur in 2015

Nieuwsuur is het dagelijkse, geïntegreerde nieuws- en achtergrondprogramma op NPO 2 dat in 2015 zijn eerste lustrum vierde. Het programma wordt gemaakt vanuit de wettelijke (achtergrond)informatietaak van de NTR, waarbij intensief wordt samengewerkt met de NOS, met name Nieuws en Sport.

Nieuwsuur heeft sinds de oprichting in 2010 een onomstreden positie verworven. Het programma is ankerpunt van de verdiepende en journalistieke zender NPO 2 en wordt in de publieke opinie doorgaans hoog gewaardeerd. In zowel 2012, 2013 en 2014 werd een Tegel gewonnen en uit recent onderzoek blijkt dat de doelgroep het programma apprecieert.

De samenwerking tussen Nieuwsuur en NOS Nieuws en Sport verloopt goed en vanzelfsprekend. De betrokkenheid van de NOS is evident. Een van de twee anchors, Mariëlle Tweebeeke, is in dienst van de NOS, het NOS-correspondentennetwerk wordt bijna dagelijks ingezet en een aantal NOS-redacteuren en  -verslaggevers is gedetacheerd bij Nieuwsuur. Kortom: de taakomroepen NTR en NOS zijn er in geslaagd om collectief een onmisbaar programma voor de publieke omroep te ontwikkelen.|

In 2015 maakte Nieuwsuur twee grote onderwerpen die breed aandacht trokken, de zogenoemde ‘Teevendeal’ en het interview met de Syrische president Assad. Beide verhalen kenden een niet alledaags productieproces en werden genomineerd voor De Tegel, de jaarlijkse journalistieke vakprijs. Met de verhalen over de Teevendeal won Nieuwsuur het TV-beeld voor Beste Actuele Programma en kreeg Nieuwsuur-journalist Bas Haan De Tegel.

 

[Hoofdredactie Nieuwsuur]

Deel dit artikel