Het Koninkrijk: tweeluik over Indonesië en Suriname

Het Koninkrijk: tweeluik over Indonesië en Suriname

De NOS-serie Het Koninkrijk krijgt in september een vervolg met een tweeluik over de voormalige overzeese gebiedsdelen Indonesië en Suriname. Het Koninkrijk vertelt kleine verhalen uit de grote geschiedenis van 200 jaar koninkrijk. Aan de hand van vertellers Waldemar Torenstra, zelf een nazaat van Willem van Oranje, en verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden. Het duo duikt op serieuze én ludieke wijze in de historie van ons koninkrijk.

De aflevering van vrijdag 11 september gaat over Nederlands-Indië, een land waarin we in de jaren van het koninkrijk veel geld verdienen, maar waar we ook voortdurend mee in conflict zijn. Van de Java-oorlog in 1825, de jarenlange Atjeh-oorlog die begint in 1873 en de onafhankelijkheidsstrijd na de Tweede Wereldoorlog. Een bloedige geschiedenis, die beide partijen toch net iets anders beschrijven in hun eigen geschiedenisboekjes. Waldemar Torenstra is in Indonesië en vertelt het verhaal van prins Diponegoro (Java-oorlog), het koloniale plantersleven en van Cut Nyak Dhien (Atjeh-oorlog), de vrouwelijke leider van het Atjehse verzet. Eelco Bosch van Rosenthal is in Nederland voor ‘onze’ kant van het verhaal.

Nederlands-Indië bestaat weliswaar officieel niet meer, maar wordt nog steeds levend gehouden door de vele Nederlanders met Indische roots in ons land. Op een ‘kumpulan’ in Den Haag spreken Torenstra en Bosch van Rosenthal hen over dat gevoel. Een van hen is Wieteke van Dort, bekend als het Nederlands-Indische personage Tante Lien.

De aflevering van vrijdag 18 september gaat over Suriname. In 1975 werd het land onafhankelijk, maar pas sinds kort zijn de inwoners van het land ook actief zelf bezig met hun geschiedenis. Er is een groeiende belangstelling onder Surinamers voor de eigen geschiedenis. Het ‘zwarte’ perspectief op het verleden wordt te vaak gemist. Met de faculteit geschiedenis op de Anton de Kom Universiteit van Suriname wordt met de Surinaamse geschiedschrijving een begin gemaakt. Een onderdeel daarvan is het vastleggen van de ‘oral history’, de verhalen die met name de Afro-Surinamers elkaar al honderden jaren vertellen, een rijke bron.

Bosch van Rosenthal reist naar Suriname en gaat mee de binnenlanden in om een verhaal vast te leggen. Hij bezoekt onder meer een plantage en spreekt met de vicepresident tijdens Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij. Torenstra is in Nederland en spreekt onder anderen met Glenn de Randamie (Typhoon) over zijn Surinaamse roots en de manier waarop Nederland met het slavernijverleden omgaat.

De delen 1 tot en met 5 uit de serie Het Koninkrijk werden eerder dit jaar al door de NOS uitgezonden. 

Deel dit artikel