Het nieuws uit het bevrijdingsjaar van dag tot dag

Het nieuws uit het bevrijdingsjaar van dag tot dag

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat in het zuiden van Nederland de bevrijding begon. Door het mislukken van de Operatie Market Garden duurde het echter nog een hongerwinter lang voordat in mei ook de rest van het land was bevrijd. En pas in augustus capituleerde Japan, waarmee de Tweede Wereldoorlog ook in Nederlands-Indië ten einde kwam.

Als NOS.nl toen had bestaan, hoe zou er dan over dat laatste oorlogsjaar zijn bericht? Over de intocht van de eerste geallieerden in het zuiden van Limburg bijvoorbeeld. Of over de gedwongen evacuaties tijdens de Slag om Arnhem. Over de stokkende geallieerde opmars. De schaarste en ontberingen tijdens de hongerwinter. Over de grimmige strijd en de feesten bij de bevrijding. Maar ook over het gewone dagelijkse leven.

Dagelijks, elf maanden lang
Vanaf donderdag 5 september tot en met augustus 2020 brengt de NOS het nieuws van toen met de technologie van nu (audio, video en graphics) op de speciale website www.nos.nl/bevrijding. Met letterlijk van dag tot dag nieuwe artikelen. Via deze site kun je je abonneren op een nieuwsbrief met de belangrijkste ontwikkelingen van die week, 75 jaar geleden. Ook het NOS Jeugdjournaal komt met een eigen website en er is een apart NOS Instagramaccount over 75 jaar Bevrijding.

Op 5 september is het 75 jaar geleden dat door geruchten en voorbarige conclusies de bevrijding zo nabij leek dat die al werd gevierd. Maar op deze Dolle Dinsdag zouden in Nederland nog acht oorlogsmaanden volgen.

Oorlog en vrijheid
Op het gebied van online aandacht voor de Tweede Wereldoorlog is dit het meeste ambitieuze NOS-project tot nu toe. (Eerder maakten we de specials De oorlog van mijn oma en Voor Joden verboden.)

Omdat steeds minder mensen de oorlog hebben meegemaakt, weten ook steeds minder mensen hoe het is om niet in een democratie te leven. De NOS heeft, als journalistieke organisatie, een belangrijke rol in het functioneren van een gezonde democratie en vindt daarom aandacht voor de thema’s oorlog en vrijheid belangrijk.

Urls
www.nos.nl/bevrijding
www.jeugdjournaal.nl/bevrijding
https://www.instagram.com/nos75jaarbevrijding/

Deel dit artikel