Honderdste verjaardag einde Eerste Wereldoorlog

Honderdste verjaardag einde Eerste Wereldoorlog

De NOS maakt op 11 november twee programma’s rond de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. In de ochtenduitzending wordt de internationale herdenking in Frankrijk rechtstreeks uitgezonden. Daar zijn meer dan honderd landen vertegenwoordigd. In de avonduitzending komen ook de plechtigheden in Groot-Brittannië en België uitgebreid aan bod.

Ochtend
Rechtstreekse uitzending rond de herdenking in Parijs. De Franse president Macron heeft ruim honderd staatshoofden en regeringsleiders van landen die bij WOI betrokken waren, uitgenodigd voor een plechtigheid bij de Arc de Triomphe. Onder hen is de Amerikaanse president Trump.
Presentator Mark Visser praat in de studio in Hilversum met historicus en publicist Paul Moeyes en met Frankrijk-correspondent Frank Renout. Ook wordt rechtstreeks geschakeld met de herdenkingen in Groot-Brittannië (Londen) en in België (Brussel en Ieper).

Avond
Terugblik op de plechtigheden in Frankrijk, Groot-Brittannië en België. In Londen begint de dag met een herdenkingsceremonie in Westminster. Daarna wordt een parade gehouden bij de Cenotaph in Whitehall. Koningin Elizabeth is bij beide evenementen aanwezig. In België begint de herdenking bij het monument voor de onbekende soldaat in Brussel, in aanwezigheid van koning Filip en koningin Mathilde. Ook zijn er plechtigheden bij de Menenpoort in Ieper, de plaats die in WOI langdurig in de frontlinie lag en waar bij verschillende veldslagen een half miljoen militairen om het leven kwamen.
Presentator Mark Visser praat met de NOS-correspondenten in de drie landen en met studiogasten. Verder zijn er reportages te zien en archiefbeelden.

NOS Herdenking Einde Eerste Wereldoorlog
Zondag 11 november
10.31-11.56 uur, NPO 1
19.10-19.49 uur, NPO 2

Deel dit artikel