Hongerwinter-special op bevrijdingssite Jeugdjournaal

Hongerwinter-special op bevrijdingssite Jeugdjournaal

Met het warme winterweer van nu is het voor kinderen moeilijk voor te stellen dat een groot deel van hun leeftijdgenoten 75 jaar geleden moest overleven in de ijzige kou en met grote voedseltekorten. Het NOS Jeugdjournaal lanceert vandaag een Hongerwinter-special op zijn speciale 75 jaar bevrijdingssite. Negentien slides laten de situatie en gevolgen van de Hongerwinter tot de verbeelding spreken. Van het eten van bloembollen tot kinderen die per schip naar gezinnen aan de andere kant van het land gaan. Want daar is wel meer voedsel te krijgen.
 
Nieuws van toen, alsof het nu speelt
Journalisten waren in de oorlogstijd niet vrij om te schrijven wat ze wilden en er was nog geen internet. Hoe zou het nieuws van toen eruit zien anno nu? De speciale site over 75 jaar bevrijding van het Jeugdjournaal bericht bijna dagelijks over de grote en kleine gebeurtenissen uit het laatste oorlogsjaar en is te vinden op www.jeugdjournaal.nl/bevrijding.Dit wordt gedaan in eenvoudige en duidelijke taal en alsof het nu gebeurt.
 
Hulpmiddel voor onderwijs
De berichten op de site zijn voorzien van extra context en uitleg. Waarom is Duitsland Nederland binnengevallen? Wie zijn de geallieerden? En wat is verzet? Extra aandacht is er voor ooggetuigenverslagen van kinderen uit die tijd. De presentatie en verteltrant van nu en het gebruik van geluid en veel bewegend beeld zorgt ervoor dat de geschiedenis tot leven komt. Bovendien zijn de beelden geschikt gemaakt voor de doelgroep van het Jeugdjournaal.
 
Het project is gestart in september 2019 en daarmee bijna op de helft. Het eindigt in het najaar van 2020.
 
Deel dit artikel