Hoofdredactie NOS Nieuws met Lucas Waagmeester en Karina ter Horst weer compleet

Hoofdredactie NOS Nieuws met Lucas Waagmeester en Karina ter Horst weer compleet

De hoofdredactie van NOS Nieuws is vanaf begin volgend jaar weer compleet: Amerika-correspondent Lucas Waagmeester en chef van NOSop3 Karina ter Horst zijn beiden benoemd tot adjunct-hoofdredacteur. Ter Horst treedt aan op 1 februari en Waagmeester sluit aan op 1 maart, wanneer hij zijn terugkeer uit Washington DC heeft geregeld.

In de hoofdredactie kwam een plek vrij na het vertrek van hoofdredacteur Marcel Gelauff, afgelopen september. Sindsdien bestaat de leiding van NOS Nieuws uit hoofdredacteur Giselle van Cann, haar plaatsvervanger Bart Leferink en adjunct Wilma Haan. Om te kunnen blijven voldoen aan het werk en alle verantwoordelijkheden die horen bij de omvang en journalistieke ambities van NOS Nieuws, is besloten de hoofdredactie met één persoon uit te breiden. Waagmeester en Ter Horst zijn verkozen na een interne en externe sollicitatieronde.

Van Cann ziet uit naar de samenwerking. “Ik ben trots dat we in eigen huis zoveel kwaliteit hebben dat we twee ervaren journalisten hebben gevonden die hun expertises nu meenemen naar de hoofdredactie. Karina denkt als geen ander vanuit het publiek en heeft een scherp oog voor talent. Lucas brengt een schat aan ervaring mee uit het veld en heeft een uitstekende journalistieke intuïtie.”

Karina ter Horst (55) geeft vanaf het begin, tien jaar geleden, leiding aan een redactie van ruim zestig vooral jonge NOS’ers die niet alleen de radiobulletins op NPO 3FM en FunX maakt, maar ook de veelgelauwerde (twee Tegels, één Prix Italia en twee keer de Best Social Award) online producties van NOSop3 en NOS Stories. Met die twee laatste titels wist de NOS grote groepen jongeren aan zich te binden, een voor nieuwsmedia moeilijk bereikbare doelgroep. Ter Horst kwam binnen bij de NOS als freelance redacteur van het NOS Radio 1 Journaal. In 1998 kwam ze in vaste dienst bij het NOS Jeugdjournaal. Later volgde het NOS Journaal op 3, de televisievoorloper van NOSop3, waar ze redacteur en coördinator was.

Ter Horst over haar benoeming: “Voor mij is dit het moment waarop veel dingen samen komen: het hoofdredactieteam, de journalistieke ambities, mijn expertise na ruim 10 jaar NOSop3 en NOS Stories. Dit maakt dat ik ontzettend uitkijk naar deze plek in de hoofdredactie van NOS Nieuws. Een rol die ik met trots, vertrouwen, plezier en op eigen wijze zal omarmen.”

Lucas Waagmeester (44) begon in 2004 bij de NOS als buitenlandredacteur. Vijf jaar later maakte hij de overstap naar het correspondentschap, een rol die hij tot op de dag van vandaag vervult. Zijn eerste post was zuidelijk Afrika, waar hij de NOS en de Vlaamse VRT bediende en produceerde voor de VPRO, Trouw en De Standaard. Tussen 2011 en 2014 was hij NOS-correspondent voor India, Pakistan en Afghanistan. In die periode maakte hij geregeld reizen naar oorlogsgebied in Afghanistan en Pakistan, meestal buiten westerse militaire aanwezigheid om. Vervolgens berichtte Waagmeester zes jaar lang vanuit Turkije, waar de persvrijheid steeds verder afbrokkelde en de repressie toenam. In 2020, in de nadagen van president Trump, werd hij multimediaal NOS-correspondent in Washington DC, waar hij van dichtbij verslag deed van de verkiezing van Biden en de bestorming van het Capitool.

“Als correspondent heb ik altijd geprobeerd scherpte en helderheid te bieden, en ook de ongemakkelijke feiten te benoemen”, zegt Waagmeester. “Dat is de rol die de NOS speelt en die ik ook vanuit de hoofdredactie ga proberen hoog te houden. Ik heb zin om met alles wat ik heb geleerd terug te keren naar Nederland en naar de redactie. En daar samen met alle steengoede journalisten die we in huis hebben door te bouwen aan de consistente, betrouwbare nieuwsbron die de NOS wil zijn.”

Deel dit artikel