Indië-herdenking 2018

Indië-herdenking 2018

Op woensdag 15 augustus worden bij het Indisch Monument in Den Haag de slachtoffers herdacht van de strijd tegen Japan in de Tweede Wereldoorlog. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan, waardoor ook in het Verre Oosten de wapens zwegen. Daarmee kwam een definitief einde aan de Tweede Wereldoorlog. De NOS zendt de herdenking aan het begin van de middag rechtstreeks uit; aan het begin van de avond volgt een terugblik met gasten en reportages. De presentatie is in handen van Rob Trip.

In beide uitzendingen is een reportage te zien over het werk van Elisabeth Eskes-Rietveld, die tijdens haar gevangenschap in een ‘jappenkamp’ medegevangenen portretteerde. Onder hen vooral veel jongens, die op tienjarige leeftijd door de Japanners van hun moeder werden gescheiden om te worden overgebracht naar mannenkampen. Die portretten waren voor de achtergebleven moeders een belangrijk aandenken.

Live uitzending
Tijdens de herdenking legt premier Rutte een krans namens de regering, wordt de Indische Klok geluid en zijn er voordrachten van Geert Mak en leerling Karlijn Jansen van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. De muziek komt voor rekening van de Residentie Bach Ensembles, de Koninklijke Militaire kapel Johan Willem Friso, Wudstik en Wieteke van Dort. De herdenking eindigt zoals altijd met het defilé langs het Indisch Monument.

Avondprogramma
In het avondprogramma blikt Rob Trip met Geert Mak terug op de herdenking. Ook te gast is documentairemaker Hetty Naaijkens – Retel Helmrich. Deze zomer ging haar documentaire ‘Klanken van oorsprong’ in première. De film gaat over over de muzikanten die na de onafhankelijkheid van Indonesië in de jaren veertig en vijftig naar Nederland kwamen, over het verband tussen muziek, politiek en dekolonisatie en over de trauma’s die tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn opgelopen.

NOS Indië-herdenking
Woensdag 15 augustus
12.15-13.45 uur, NPO 1
19.17-19.46 uur, NPO 2

Deel dit artikel