Indië-herdenking 2019

Indië-herdenking 2019

Donderdag 15 augustus maakt de NOS twee uitzendingen over de herdenking van de slachtoffers van de strijd tegen de Japanners. Het is dan 74 jaar geleden dat, met de capitulatie van het Japanse keizerrijk, de Tweede Wereldoorlog definitief voorbij was.

De uitzending aan het begin van de middag is een rechtstreeks verslag van de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Op het programma staan onder andere de herdenkingstoespraak door dichter/columnist en presentator Ellen Deckwitz en muziek van Sjors van der Panne.  

‘s Avonds blikt Jeroen Overbeek met Ellen Deckwitz en Thom Hoffman terug op de herdenking. Centraal thema in de gesprekken is de vraag welke plaats de Nederlands-Indische geschiedenis inneemt in het leven van de tweede en latere generaties Indische Nederlanders. En: wat weten we in Nederland eigenlijk van die geschiedenis? Verder is een reportage te zien over de zogeheten jongenskampen. Jongens van tien jaar waren in de ogen van de Japanse bezetter volwassen. Ze werden bij hun moeders weggehaald en bij volwassen mannen of met alleen andere jongens in aparte kampen gevangen gehouden.

Indië-herdenking
Donderdag 15 augustus
12.15-13.35 uur, NPO 1
18.55-19.21 uur, NPO 2

Deel dit artikel