Indië-herdenking bij de NOS

Indië-herdenking bij de NOS

Zaterdag 15 augustus was het precies 75 jaar geleden dat Japan capituleerde. Daarmee kwam een einde aan de bezetting van toenmalig Nederlands-Indië en was de Tweede Wereldoorlog definitief voorbij. De NOS maakt dit jaar drie programma’s om de slachtoffers van de Japanse bezetting te herdenken. Aan het begin van de middag is er een rechtstreeks verslag van de Indië-herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag, gepresenteerd door Margriet Vroomans. In de avonduitzending spreekt Winfried Baijens vanuit de Cruise Terminal in Rotterdam met verschillende generaties Indische Nederlanders en zijn er reportages over toen en nu. Meteen daaropvolgend is de documentaire ‘De kampportretten van Bep Rietveld’ te zien over de dochter van architect en ontwerper Gerrit Rietveld, die portretten maakte van gevangenen in de Japanse interneringskampen.

INDIË-HERDENKING
Vanwege de coronamaatregelen komen er veel minder mensen bij het Indisch Monument in Den Haag samen dan voorgaande jaren. Tijdens de herdenking spreekt premier Rutte en koning Willem-Alexander is aanwezig. Verder wonen de kransleggers, een vertegenwoordiging van de regering en een kleine groep betrokkenen, de herdenking bij. Er zijn sprekers op film, waaronder de heer Loudon die de oorlog meemaakte en zijn vader verloor en er is muziek van Yosina Roemajauw, winnaar van The Voice Kids 2018.

VAN JAKARTA NAAR ROTTERDAM
Direct na de bevrijding in 1945 vertrekken schepen met Indische Nederlanders naar Nederland en komen aan in Amsterdam en Rotterdam. Deze ‘repatriëring’ is voor veel mensen geen terugkeer maar een eerste kennismaking met Nederland en gaat door tijdens de dekolonisatieoorlog, die in 1949 leidt tot de onafhankelijkheid van Indonesië, tot aan 1969. Winfried Baijens spreekt met gasten van verschillende generaties Indische Nederlanders over hoe de eerste generatie de beginjaren in Nederland heeft ondervonden. En hoe gaan de volgende generaties om met de geschiedenis van hun ouders en grootouders, geboren en getogen in voormalig Nederlands-Indië? Wat weten we anno 2020 van die gezamenlijke geschiedenis en wat zouden we moeten weten? Verder zijn er reportages over de verhalen van toen en nu.

DE KAMPPORTRETTEN VAN BEP RIETVELD
Bep Eskes-Rietveld, de dochter van Gerrit Rietveld, maakt portretten van haar medegevangenen in de verschillende Japanse interneringskampen in Nederlands-Indië waarin ze verblijft. Portretten van vrouwen en kinderen, voor de vaders die hun kinderen misschien na jaren pas weer terugzien en voor de moeders van wie de zoontjes naar mannenkampen moeten. Ook maakt ze doodsportretjes van kleine kinderen die sterven in het kamp. Martine Eskes, de dochter van Bep, zet zich in om al het werk van haar moeder vast te leggen. Om de kampportretten die haar moeder maakte te fotograferen, reist ze het hele land door. Achter elk portret schuilt een verhaal en het lukt Martine Eskes om alle portretten die ze van haar moeder vindt in bruikleen te krijgen voor een tentoonstelling in Museum Flehite in Amersfoort.

Indië-herdenking 2020
Zaterdag 15 augustus, 12.10-13.50 uur, NPO 1

Van Jakarta naar Rotterdam
Zaterdag 15 augustus, 19.52-20.44 uur, NPO 2

De kampportretten van Bep Rietveld
Zaterdag 15 augustus, 20.44-21.26 uur, NPO 2

Ook in de rest van de wereld zijn deze uitzendingen te volgen via de BVN-livestream op www.bvn.tv/bvnlive, met de BVN-app en via de satelliet. Voor de uitzendtijden zie www.bvn.tv/gids.

Deel dit artikel