Op 15 augustus wordt bij het Indisch Monument in Den Haag herdacht dat 76 jaar geleden met de capitulatie van Japan officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks worden op die dag alle slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Net als vorig jaar kan vanwege de coronaregels maar een beperkt aantal mensen de plechtigheid bijwonen. De NOS zendt de herdenkingsceremonie rechtstreeks uit op NPO 1, presentator is Winfried Baijens.
Onder de sprekers zijn Thom de Graaf, vice-president van de Raad van State en sinds dit jaar voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, generaal b.d. Van Kappen en de 96-jarige Loek Middel, die tijdens de herdenking een toespraak zal houden.
Loek Middel duikt tijdens de oorlog in Nederlands-Indië onder in een dorpje op Java en komt in het laatste jaar van de oorlog in de gevangenis terecht. Zijn vader sterft in Japans krijgsgevangenschap en zijn moeder ziet of spreekt hij na zijn vertrek naar Nederland in 1950 nooit meer.
In het programma een reportage over hoe vertegenwoordigers van de derde generatie zich bezighouden met het Indische verleden van hun grootouders. Maddy Batelaan hield tijdens de herdenking vorig jaar een indrukwekkende toespraak over haar familiegeschiedenis. Ze riep de eerste en tweede generatie Indische Nederlanders op hun verhaal te delen om deze geschiedenis levend te houden. Elise Doll maakte een podcast over de Tweede Wereldoorlog, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en repatriëring. Haar opa maakte de oorlog in Nederlands-Indië mee maar hij heeft daar nooit over verteld. Door de podcast en haar persoonlijke zoektocht naar het leven van haar opa is ze meer te weten gekomen over wat hij heeft meegemaakt. Ook zij wil dat de geschiedenis wordt doorverteld.
Om 18.45 uur is er op NPO 2 een terugblik, waarin Winfried Baijens spreekt met Eric de Vroedt, schrijver en regisseur van het toneelstuk ‘De eeuw van mijn moeder’, een persoonlijk verhaal over het leven van zijn eigen moeder, die opgroeide in Nederlands-Indië, daar de oorlog meemaakte en toen in Nederland een bestaan moest opbouwen. Ze wilde niet ‘Indisch’ zijn en zweeg als zovelen over Nederlands-Indië. De Vroedt ging zelf op zoek naar de antwoorden op zijn vragen over haar en daarmee ook zijn eigen geschiedenis.
NOS Indië-herdenking, zondag 15 augustus,
12.05-13,40 uur, NPO 1, 18.45-19.15 uur, NPO 2
Evenementen
04-08-2021