Input-festival op 2 november

Input-festival op 2 november

Je zou het ons eigen Oscar-feestje kunnen noemen: Input, het jaarlijkse documentaire- en televisiefestival van en voor medewerkers van de publieke omroep, georganiseerd door de NOS, de NPO en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Maandag 2 november is het weer zover.

Relevant, inspirerend en leerzaam, dat zijn de kernwoorden van Input, zegt Gerard van den Broek, al jaren aanjager en organisator van het festival.

Dit jaar staan er in vier thematische zalen weer inspirerende documentaires, workshops en gesprekken met filmmakers op het programma. Om alvast een voorproefje te geven:

Regisseur Thierry Michel neemt de documentaire The Man Who Mends Women mee, over de Congolese dokter Mukwege die ‘duizend verkrachte vrouwen herstelde’. In The Death of a Gentleman zoeken twee filmjournalisten antwoord op de vraag of testcricket als wedstrijdsport voorgoed aan het verdwijnen is. Aanvoerder Peter Borren van het Nederlands cricketteam gaat met de sportcollega’s graag in gesprek. Ook de Britse maker achter de website Bellingcat, militair- en veiligheidsanalist Andrew Haggard, komt naar Input. Bellingcat, online platform voor burger-onderzoeksjournalistiek was een belangrijke bron voor westerse media met diverse onthullingen over rampvlucht MH17.

Het festival staat dit jaar in het teken van de ‘grenzen van het maken’. Via verschillende workshops, paneldiscussies en presentaties kun je inzicht krijgen in de vragen waar programmamakers mee worstelen om tot een goede afweging te komen bij keuzes rond ethische dilemma’s. Bestaat er zoiets als een eenduidige media-ethiek, of is het allemaal ‘in the eye of the beholder’ en wie is dat dan, de maker, de kijker of de kandidaat? Vragen waarop de Amerikaanse tv-producent Arnold Shapiro een antwoord zal proberen te geven.

Vier moderatoren zullen het festival begeleiden. Namens de NOS zijn dat: Bert van Slooten, Jeroen Overbeek en Rivkah Op het Veld. Rick Nieman van WNL completeert het kwartet.

Deel dit artikel