Iris de Graaf presentator van het NOS Journaal

Iris de Graaf presentator van het NOS Journaal

Rusland-correspondent Iris de Graaf wordt presentator van het NOS Journaal. Vanaf 1 januari gaat ze zich inwerken; Iris stopt dan met het verslaan van nieuws uit Rusland.

Iris de Graaf (32) was sinds 2020 het gezicht van de NOS in Moskou. Het begin van haar correspondentschap werd bemoeilijkt door de coronabeperkingen; het einde ervan is een gevolg van de Russische inval in Oekraïne, in februari vorig jaar. In mei dit jaar besloot de hoofdredactie van NOS Nieuws om Iris terug te trekken uit Moskou, uit veiligheidsoverwegingen en omdat het werken haar daar onmogelijk werd gemaakt. Sinds de zomer deed ze daarom verslag over Rusland vanaf de redactie in Hilversum.

Iris kwam bij de NOS in 2016; eerst als redacteur bij NOS op 3 en later bij NOS Stories, dat ze ook presenteerde. Daarnaast werkte ze sinds 2017 op de buitenlandredactie.

Iris de Graaf: “Ik ben dankbaar voor de afgelopen jaren, waarin ik verslag heb kunnen doen vanuit Rusland over al die historische gebeurtenissen. Dat ik nu in deze nieuwe rol Nederland mag blijven informeren over wat er allemaal in de wereld gebeurt, is een prachtige nieuwe stap in mijn carrière – juist in deze journalistiek uitdagende tijden.”

Hoofdredacteur NOS Nieuws Giselle van Cann: “Ik ben blij dat iemand met haar buitenlandervaring het presentatieteam komt versterken. Bovendien heeft Iris de afgelopen jaren ruimschoots bewezen dat ze ingewikkelde verhalen in heldere bewoordingen kan overbrengen op de kijker.”

Deel dit artikel