‘It sil heve’ bij NOS.nl

‘It sil heve’ bij NOS.nl

Dit jaar opnieuw geen natuurijs in Nederland. Toch kunnen schaatsliefhebbers zaterdag 21 februari het ultieme schaatsgevoel ervaren. Die dag is het precies 30 jaar geleden dat Evert van Benthem de Elfstedentocht van 1985 won. NOS.nl gaat zaterdag terug in de tijd met een integraal verslag van de Tocht der Tochten.

Het werd destijds een volksfeest zoals Nederland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer had gekend. De NOS pakte die dag groots uit. Met een marathonuitzending van ´s morgens 05.00 uur tot laat in de avond werd rechtstreeks verslag gedaan van de wedstrijd en de toertocht. Zo’n acht miljoen mensen zaten aan de buis gekluisterd. 

Van minuut tot minuut en van uur tot uur kan iedereen via internet de wedstrijd nog eens herbeleven. Met de start in de Frieslandhal om 05.00 uur. Dan in het donker naar Sneek en via IJlst naar Sloten. Vervolgens naar Stavoren, Hindeloopen en Workum richting Bolsward. Door via Harlingen en  Franeker naar Dokkum, met onderweg het beroemde bruggetje bij Bartlehiem, en uiteindelijk het laatste stuk terug naar Leeuwarden, om triomfantelijk te worden binnengehaald op de Bonkevaart.    

Tijdens de hele ‘tocht’ houdt de NOS-redactie een live-blog bij en worden er artikelen geplaatst en tweets verstuurd om de indruk te versterken dat je er echt bij bent. Behalve de live-beelden worden er ook losse video’s geplaatst om de hoogtepunten nog eens terug te kunnen kijken. Rond 18.00 uur wordt de ‘uitzending’ onderbroken, waarna van 21.30 tot 22.30 de laatste beelden worden gestreamd van binnenkomende toertochtrijders. Themakanaal NPO Best zendt 21 februari de tocht van 1985 vrijwel geheel op de televisie uit.

Deel dit artikel