Jan Paul Schutten op herhaling bij Jeugdjournaal

Jan Paul Schutten op herhaling bij Jeugdjournaal

Een bekend gezicht deze week op de redactie van het Jeugdjournaal. Kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten loopt achter de schermen mee om stof te verzamelen voor zijn nieuwe boek over het bekendste nieuwsprogramma voor kinderen. Dat verschijnt, niet geheel toevallig, op 5 januari, als het Jeugdjournaal zijn 35ste verjaardag viert. Voor Jan Paul is het een hernieuwde kennismaking met de Nieuwsvloer. Tien jaar geleden dook hij ook al eens een tijdje onder in de wereld van het jeugdnieuws. Dat leidde toen tot zijn eerste boek over het programma, bij het 25-jarig bestaan.

Voor zijn nieuwe boek kan Schutten deels putten uit de eerste uitgave. Algemene begrippen als ‘wat is nieuws?’ en ‘hoe worden de filmpjes gemaakt?’ zijn eigenlijk niet veranderd. Voor de nieuwe uitgave ging Jan Paul onder andere met de Jeugdjournaal-ploeg mee naar Prinsjesdag, waar een interview met premier Rutte werd opgenomen.Nieuw is ook bijvoorbeeld een reconstructie van het werk op de redactie bij recente grote nieuwsgebeurtenissen, zoals de ramp met vlucht MH17 en de aanslag op het Franse blad Charlie Hebdo. 

Jan Paul Schutten schrijft vooral informatieve jeugdboeken, met onderwerpen als eten, dieren, de natuur en het brein. Zijn debuut, Ruik eens wat ik zeg, (2003) leverde hem meteen een Vlag en Wimpel op. In 2008 won hij de Gouden Griffel voor zijn boek Kinderen van Amsterdam. En in 2014 gebeurde dat nog eens, met ‘Het raadsel van alles wat leeft’. In 2009 schreef Schutten het Kinderboekenweekgeschenk, ‘De wraak van het spruitje’. Ook in Duitsland kreeg hij verschillende onderscheidingen. Zo is hij momenteel genomineerd voor de prestigieuze Deutscher Jugendliteraturpreis. Dit jaar viel Jan Paul Schutten een grote eer te beurt. Op het congres van de Stichting Lezen volgde hij Jacques Vriens op als Kinderboekenambassadeur van Nederland. Een taak die hij de komende twee jaar zal vervullen.

Deel dit artikel