Kamerdebatten voortaan geregistreerd door NOS

Kamerdebatten voortaan geregistreerd door NOS

Een plechtig momentje in het Haagse vandaag: met hun handtekening bezegelden Kamervoorzitter Khadija Arib en hoofdredacteur Nieuws Marcel Gelauff dat de NOS de regie blijft doen van de live registraties van Kamerdebatten. Onder andere te zien op NPO Politiek, de site van de Tweede Kamer zelf, soms ook op NPO 1 en natuurlijk in allerlei fragmenten uit debatten.

Men zegt wel eens dat wat de NOS doet water uit de kraan is, maar dat geldt misschien nog wel meer voor het signaal uit de Tweede Kamer: het bestaat – al járen – en bijkans niemand die zich afvraagt hoe ‘t nu precies tot stand komt.

Dan hier een klein tipje van de sluier: tot voor kort was de registratie van de debatten formeel een zaak van een samenwerkingsverband van de Kamer zelf, NOS, RTL en de gezamenlijke regionale omroepen (RPO). De debatten werden geschakeld door een regisseur van de NOS en de kosten werden gedeeld door de vier partijen. Andere organisaties die beelden wilden hebben, konden die via de NOS opvragen. Dat nu, wilde de Tweede Kamer anders: het huis van de democratie immers, van iedereen voor iedereen… Daarom wil de Kamer principieel dat elk mediabedrijf de beelden onder gelijke voorwaarden kan krijgen.

De oplossing: het samenwerkingsverband wordt opgeheven en de beelden zijn voortaan voor alle mediaorganisaties op dezelfde manier beschikbaar. Bij de Kamer zelf, niet meer via de NOS. En net als nu verzorgt een regisseur van de NOS de uitzendingen (op basis van die overeenkomst waar vanochtend de handtekeningen onder zijn gezet). Cruciaal daarbij: de journalistieke onafhankelijkheid van de regisseur – en die van de NOS – is gegarandeerd, doordat niet de Kamer toezicht houdt op hoe we de debatten in beeld brengen, maar een vertegenwoordiging van het Genootschap van Hoofdredacteuren.

Met recht een ‘win-win’ uitkomst!

Deel dit artikel