Kamerverkiezingen: wat doet de NOS?

Kamerverkiezingen: wat doet de NOS?

Op woensdag 15 maart kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. De NOS informeert de kiezers in extra tv- en radio-uitzendingen over de standpunten en plannen van de verschillende partijen en laat kiezers zelf aan het woord over de politiek. Het eerste lijsttrekkersdebat is op 24 februari op NPO Radio 1. Op die datum start ook het speciale campagneblog op NOS.nl, met dagelijks campagnenieuws, reacties vanuit de politiek en ‘de stand van het land’, onder meer op basis van cijfers van het CBS.Nieuw is dat het NOS Jeugdjournaal en Nieuwsuur (NOS/NTR) geen debat organiseren, maar respectievelijk een ‘politieke spelletjesavond’ en een reeks thema-uitzendingen per politieke partij.

  • Vanaf 13 februari:  Nieuwsuur | Buiten het Binnenhof
  • 24 februari:  Nieuws en Co | NPO Radio 1 Lijsttrekkersdebat
  • Vanaf 1 maart:  Nieuwsuur | thema-uitzendingen politieke partijen
  • 11 maart:  NOS Jeugdjournaal Verkiezingen
  • 14 maart:  NOS Nederland Kiest | Het Debat
  • 15 maart:  NOS Nederland Kiest | De Uitslagen
  • 16 maart:  NOS Nederland Kiest | Het Vervolg


RADIODEBAT
De NOS trapt de verkiezingsuitzendingen af met het NPO Radio 1 Lijsttrekkersdebat in Nieuws en Co op vrijdag 24 februari, live vanuit perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De lijsttrekkers van de negen grotere partijen zijn uitgenodigd voor debatten met telkens drie deelnemers.

Nieuws en Co | NPO Radio 1 Lijsttrekkersdebat
Vrijdag 24 februari, 16.30-18.00 uur, NPO Radio 1

Presentatie: Lara Rense en Joost Vullings

NOS JEUGDJOURNAAL
Het NOS Jeugdjournaal organiseert op zaterdag 11 maart een ‘politieke spelletjesavond’. De lijsttrekkers van de zes grotere partijen in de huidige Tweede Kamer beantwoorden, aan de hand van gezelschapsspellen, vragen over politieke onderwerpen. Van een woordspel tot kwartetten en een quiz.

NOS Jeugdjournaal Verkiezingen
Zaterdag 11 maart, 19.00-19.55 uur, NPO Zapp

Presentatie: Siham Raijoul en Joris Marseille

TV-DEBAT
Op dinsdag 14 maart, aan de vooravond van de verkiezingen, gaan de lijsttrekkers nog een laatste keer met elkaar in debat. Rob Trip presenteert de uitzending vanuit de Statenpassage in het gebouw van de Tweede Kamer.

Deelnemers zijn de 14 grootste partijen op basis van de Peilingwijzer van 1 februari en van de huidige zetelverdeling in de Tweede Kamer. De zes kleinere partijen debatteren in drietallen.  De lijsttrekkers van de acht grotere partijen gaan 1-op-1 met elkaar in discussie. De indeling hiervan wordt door een loting bepaald. Die is op 2 februari om 11.00 uur live te volgen bij de NOS via Facebook, themakanaal NPO Nieuws en via het YouTube-kanaal van de NOS.

NOS Nederland Kiest | Het Debat*
Dinsdag 14 maart, 20.30-22.00 uur, NPO 1

Presentatie: Rob Trip

UITSLAGENAVOND
De uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen zie je op woensdag 15 maart vanaf 20.30 uur. Rob Trip presenteert de tv-uitzending vanuit de studio in Hilversum, Dionne Stax brengt de uitslagen en Dominique van der Heyde geeft politieke duiding. Ron Fresen laat vanuit de Tweede Kamer de mogelijke coalities zien. We peilen de stemming bij de verschillende partijbijeenkomsten in het land.

Om 21.00 uur brengt de NOS de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos. Op basis van dit representatieve onderzoek weten we dan in grote lijnen hoe Nederland heeft gestemd.

De definitieve uitslag wordt later die avond of nacht verwacht. Er wordt ook geschakeld naar Nieuwspoort, waar Mariëlle Tweebeeke de uitkomst van de verkiezingen bespreekt met verschillende gasten, verdeeld over drie tafels: lokale bestuurders, spindoctors en mensen die in het verleden bij een formatie betrokken waren. 

NOS Nederland Kiest | De Uitslagen*
Woensdag 15 maart, 20.30-±01.00 uur, NPO 1

Presentatie: Rob Trip en Dionne Stax

Op NOS.nl staat de uitslagenkaart per gemeente, eerst op basis van de exitpoll van Ipsos en later op basis van de daadwerkelijke uitslagen. De kaart is interactief, waardoor je gedurende de avond zelf kunt verkennen welke coalities er mogelijk zijn.

NPO Radio 1 staat vanaf 20.00 uur** volledig in het teken van de uitslagen. Presentatoren Lara Rense en Tijs van den Brink peilen de reacties met verslaggevers in het land en commentatoren in de studio. Mark Visser houdt de binnenkomende uitslagen bij en de duiding komt voor rekening van Haags verslaggever Joost Vullings.

BETEKENIS VAN DE UITSLAG
De dag na de verkiezingen onderzoeken we in een extra tv-uitzending wat deze uitslag voor Nederland betekent, wat de reacties zijn in de politiek en vooral ook hoe de kiezers over de uitslag denken. De presentatie is in handen van Annechien Steenhuizen.

NOS Nederland Kiest | Het Vervolg
Donderdag 16 maart, 12.00-14.00 uur, NPO 1
Presentatie: Annechien Steenhuizen

NIEUWSUUR
Nieuwsuur maakt in de aanloop naar de verkiezingen vanaf 13 februari een speciale reportageserie. In Buiten het Binnenhof onderzoekt Nieuwsuur hoe Nederlanders – van Groningen tot Limburg en van voedselbankbezoeker tot ondernemer – denken over de stand van het land en het functioneren van de politiek.

Daarnaast wijdt Nieuwsuur een reeks uitzendingen aan 13 politieke partijen. Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke interviewen (afwisselend) de lijsttrekker over standpunten en de belangrijkste plannen en leggen vragen van kiezers voor. De uitzendingen zijn te zien vanaf 23 februari t/m 10 maart (m.u.v. 26 feb, 4 en 5 maart).

Nieuwsuur
(NOS/NTR)
Dagelijks, 22.00-23.00 uur, NPO 2

* Ook in de rest van de wereld is het tv-debat op 14 maart en de uitslagenavond op 15 maart live te volgen via BVN, de publieke televisiezender voor Nederlanders in het buitenland, via de livestream www.bvn.tv/bvnlive, de BVN-app en de satelliet.

** De eindtijd hangt af van het moment waarop er een goed beeld is van de verkiezingsuitslag. NOS Met het Oog op Morgen vervalt.

[Foto’s: ©ANP]

Deel dit artikel