Kees Jongkind gekozen tot Sportjournalist van het jaar

Kees Jongkind gekozen tot Sportjournalist van het jaar

NOS Sport verslaggever Kees Jongkind is gekozen tot Sportjournalist van het jaar. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Sport Pers (NSP).

Kees Jongkind maakte het afgelopen jaar de documentaire Code Geel voor NOS Sport. Hij filmde tijdens de Tour de France achter de schermen bij wielerploeg Jumbo Visma. De kijker beleefde van dichtbij hoe de Nederlandse favoriet Tom Dumoulin worstelde met de problemen aan zijn zitvlak en hoe Primož Roglič op de voorlaatste dag de eindzege verspeelde.

Er werd gefilmd met GoPro’s en een cameraman mocht mee in de ‘bubbel’ van de ploeg. Kees cirkelde daar omheen. “Het is gek om te zeggen, maar ik zag corona in eerste instantie als spelbreker. Achteraf kun je zeggen dat het misschien wel geholpen heeft. Er mochten zo weinig journalisten in de buurt komen, dat de problemen van Dumoulin pas in de documentaire naar buiten kwamen. Dat was anders waarschijnlijk nooit gebeurd”, zegt Kees Jongkind.

Oeuvreprijs

De documentaire was dan de aanleiding was voor de prijs, maar volgens het juryrapport is het eigenlijk een soort oeuvreprijs. Het meest bijzondere vindt Kees nog wel dat de prijs is toegekend door vakgenoten. “Er worden filmpjes en artikelen uit de hele media gewogen.”

Vorige week werd hij overvallen door Gerard den Elt van de NSP en een cameraploeg tijdens een kleine vergadering van Andere Tijden Sport. “Dat kwam echt als een donderslag bij heldere hemel. Ik ben daar nooit mee bezig geweest.”

De prijs is een champagnekoeler met inscriptie. Daarin staan drie citaten uit het juryrapport. “Ik ben echt geraakt door de citaten. Hoe ze me typeren als sportjournalist, bijzonder eervol”, vindt Kees Jongkind.


Jongkind is de eerste NOS’er die de prijs wint. In 2015 werd Marco Knippen van het Noord-Hollands Dagblad de eerste Sportjournalist van het jaar. Daarna volgenden Thijs Zonneveld, Henk Hoijtink en Hélène Hendriks. Vorig jaar was Frank Heinen (die ook nog voor NOS Studio Voetbal werkte) de gelukkige.

Deel dit artikel