Kerst en Oud en Nieuw bij de NOS

Kerst en Oud en Nieuw bij de NOS

Met het einde van 2019 in zicht begint het terugblikken op het afgelopen jaar. De NOS doet dit wederom met een reeks jaaroverzichten, dit jaar extra speciaal door het thema 75 jaar bevrijding. Daarnaast wordt stilgestaan bij alle grote nieuws- en sportmomenten van afgelopen jaar, de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden, bekenden en minder bekenden die ons dit jaar zijn ontvallen en de hoogtepunten van de Oranjes. Natuurlijk wordt er ook gesport, afgeteld tot aan het nieuwe jaar en wordt 2020 ingeluid met het Nieuwjaarsconcert.

Hieronder het complete overzicht van alle speciale NOS-programma’s, van de kersttoespraak op Eerste Kerstdag tot het NK Marathonschaatsen op 1 januari.

KERSTTOESPRAAK KONING WILLEM-ALEXANDER
Woensdag 25 december, 13.00-13.08 uur, NPO 1 (NPO 2 met gebarentolk); 18.05-18.14 uur, NPO 1 (hh)
Op Eerste Kerstdag spreekt koning Willem-Alexander vanuit Huis ten Bosch zijn jaarlijkse kerstboodschap uit. De toespraak wordt rechtstreeks uitgezonden op radio en televisie.

DE ELFSTEDENZWEMTOCHT VAN MAARTEN VAN DER WEIJDEN
Donderdag 26 december, 17.10-17.50 uur, NPO 1
In 2018 moest olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden zijn poging om de Elfstedentocht zwemmend af te leggen, 32 kilometer voor de finish staken. Voor de sportman die hij is, onverteerbaar. Dus dook hij in juni dit jaar opnieuw de Friese wateren in voor het goede doel. Dit keer lukte het wel om de 195 kilometer zwemmend te voltooien. De uiteindelijke opbrengst was ruim 6 miljoen euro. Miljoenen volgden het evenement op tv, online en via de radio. Dionne Stax blikt samen met Van der Weijden terug op de mooiste en zwaarste momenten van deze tocht.

NOS SPORT SCHAATSEN KPN NK AFSTANDEN
Vrijdag 27 december, 18.17-21.22 uur, NPO 1 (onderbroken door het NOS Journaal van 20.00 uur)
Zaterdag 28 december, 15.15-17.47 uur, NPO 1
Zondag 29 december, 13.10-17.58 uur, NPO 1

In de laatste week van het jaar strijden de Nederlandse schaatstoppers om de nationale afstandstitels. Vanuit Thialf in Heerenveen presenteert Dione de Graaff het jaarlijkse spektakel. Herbert Dijkstra, Erik van Dijk en Martin Hersman tekenen voor het commentaar bij de wedstrijden.

NOS JEUGDJOURNAAL JAAROVERZICHT 2019
Zaterdag 28 december, 18.35-19.20 uur, NPO 3

Presentator Evita Mac-nack neemt de kijker mee naar het belangrijkste en opmerkelijkste (jeugd)nieuws van 2019. Het was een roerig jaar, met veel protesten, maar er waren ook kinderen die zich op een positieve en inspirerende manier inzetten voor een betere toekomst. Voor de wereld of zichzelf. Het NOS Jeugdjournaal gaat nog eens op bezoek bij negen van die kinderen. Zoals het Syrische meisje Rand, dat op de 4 mei-herdenking in Madurodam een toespraak hield over vrijheid. Of Robert, die zorgt voor z’n broertje met het syndroom van Down. Hoe kijken zij terug op 2019 en wat zijn hun wensen voor 2020? Daarnaast heeft rapper Donnie speciaal voor de uitzending een rap geschreven over het afgelopen jaar.

NOS SPORTJAAR 2019
Zondag 29 december, 18.59-19.54 uur, NPO 1

Dit jaar wordt er teruggeblikt op sportjaar 2019 aan de hand van vier langere reportages over Nederlandse sporters die zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden. Met wereldkampioen judo Noël van ’t End, Amstel Gold Race-winnaar Mathieu van der Poel, wereldkampioen 10 kilometer en 1500 meter Sifan Hassan en Sari van Veenendaal, dit seizoen verkozen tot beste keeper van de wereld. Daarnaast leveren de Studio Sportverslaggevers hun eigen kijk op het afgelopen jaar en natuurlijk is er ook aandacht voor de andere sportieve hoogtepunten.

NOS UIT HET LEVEN 2019
Zondag 29 december, 21.26-22.31 uur, NPO 1
Herman van der Zandt brengt voor de tiende keer een eerbetoon aan mensen die ons in het afgelopen jaar ontvielen. Rutger Hauer, Jacques Chirac, prinses Christina, Martine Bijl en Karl Lagerfeld zijn nog maar een paar van de vele bekende namen die de revue passeren. Ook komen de namen voorbij van degenen die weliswaar onbekend zijn gebleven, maar toch grote invloed hebben gehad op ons leven, zoals de uitvinder van de anti-conceptiepil.

NOS JAAROVERZICHT BEVRIJDING 1944
Maandag 30 december, 19.25-20.10 uur, NPO 2
De NOS heeft in september een begin gemaakt met de herdenking van 75 jaar bevrijding van Nederland. Herman van der Zandt maakt de balans op van de hoogtepunten van dit eerste halve jaar: D-Day, de bevrijding van Limburg, Operatie Market Garden en de Slag om de Schelde. Met speciale aandacht voor de veteranen: toen jongens van soms nog geen twintig, nu oude mannen van in de negentig.

JAAROVERZICHT NOS JOURNAAL 2019
Maandag 30 december, 20.33-21.38 uur, NPO 1
2019 is vooral een jaar van verdeeldheid, van tegenstellingen, van de barricades. Klimaatdemonstranten, boeren, bouwers, leraren… Ze lieten van zich horen, en zij niet alleen. Duidelijk is dat onze manier van leven gaat veranderen, maar over hoe dat moet gebeuren lopen de meningen uiteen. Ook in de rest van de wereld gingen mensen de straat op: tegen hun overheid, voor meer autonomie, voor verbetering van hun levensomstandigheden. En het Verenigd Koninkrijk bleef in 2019 een land van verdeeldheid, van voor of tegen Brexit. Toch zochten en vonden Nederlanders ook verbinding: samen juichen, samen vieren, samen herdenken. En het kabinet sloot akkoorden, over maatregelen tegen klimaatverandering, over maatregelen tegen stikstof, over de pensioenen. Winfried Baijens leidt de kijker in het jaaroverzicht van het NOS Journaal door het nieuwsjaar 2019.

NOS ORANJE JAAROVERZICHT 2019
Dinsdag 31 december, 21.11-21.47 uur, NPO 2
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hadden een grote rol in de eerste festiviteiten en herdenkingen rond het thema 75 jaar Bevrijding. Daarnaast bracht het koningspaar twee staatsbezoeken: aan Ierland en aan India. 2019 was ook het tiende jaar waarin koningin Máxima namens de VN buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders stimuleerde om financiële diensten open te stellen voor zoveel mogelijk mensen. Astrid Kersseboom neemt de kijker mee terug naar deze en veel andere activiteiten waar de koninklijke familie in 2019 bij betrokken was.

NATIONAAL AFTELMOMENT 2019
Dinsdag 31 december,
23.51-24.11 uur, NPO 1
Voor de derde keer is de Hofvijver in Den Haag de plek waar Nederland aftelt naar het nieuwe jaar. Dionne Stax praat het oude en het nieuwe jaar aan elkaar met een overzicht van de mooiste momenten van het jaar en er is een spectaculaire vuurwerkshow.

NOS NIEUWJAARSCONCERT 2020
Woensdag 1 januari, 11.15-13.34 uur, NPO 1
Johan Strauss en tijdgenoten staan centraal in het traditionele Nieuwjaarsconcert door de Wiener Philharmoniker. Op de bok in de Musikverein in Wenen staat de Let Andris Nelsons. De chef-dirigent van de Boston Symphony Orchestra en ‘Kapellmeister’ van het Gewandhausorchester in Leipzig maakt zijn debuut bij het Nieuwjaarsconcert. Dat geldt ook voor Margriet Vroomans. Zij neemt het presentatiestokje over van Edwin Rutten, die vijf jaar lang het commentaar vanuit Wenen voor zijn rekening nam.

SKISPRINGEN GARMISCH PARTENKIRCHEN
Woensdag 1 januari, 13.50-15.46 uur, NPO 1
Het eerste sportprogramma van het nieuwe jaar is zoals altijd het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen. Op 1 januari is de rechtstreekse uitzending van de tweede wedstrijd van het Vierschansentoernooi. Het commentaar is van Ayolt Kloosterboer.

NOS SPORT SCHAATSEN NK MARATHON VROUWEN EN MANNEN
Woensdag 1 januari, 15.50-16.54 uur, NPO 1 (vrouwen) en 17.09-19.04 uur, NPO 1 (mannen)
Grotendeels rechtstreeks verslag van de Nederlandse Kampioenschappen Marathonschaatsen op kunstijs, vanaf de IJsbaan Twente in Enschede. Eerst komen de vrouwen in actie; daarna is het de beurt aan de mannen. Jeroen Stomphorst presenteert de uitzending.

Deel dit artikel