Kijkcijferrecord voor Oranjevrouwen

Kijkcijferrecord voor Oranjevrouwen

De zinderende finale waarin de Oranjevrouwen zich tot Europees kampioen kroonden, is bij de NOS door 4,1 miljoen (83,2% marktaandeel) mensen bekeken: voor het vrouwenvoetbal een absoluut kijkcijferrecord. Het hoogtepunt lag in de laatste minuut van de finale, toen maar liefst 5,5 miljoen mensen voor de tv zaten. Ter vergelijking: het kijkcijferrecord voorafgaand aan het EK stond op 1,6 miljoen, toen Oranje in de halve finale van het EK 2009 werd uitgeschakeld door Engeland.

Aaneenschakeling van records
De unieke prestatie van de Oranjevrouwen op het EK in eigen land is goed geweest voor een aaneenschakeling van kijkcijferrecords. In totaal zagen 10,2 miljoen mensen iets van de wedstrijden van de Oranjevrouwen. Omgerekend is dat 65,3% van de Nederlandse bevolking. De gemiddelde supporter heeft dit EK drie wedstrijden van de Oranjevrouwen gezien. De leeftijd van de NPO 1-kijker was tijdens het EK lager dan gemiddeld: 53 tegen 57 jaar.

Ook online was er veel belangstelling voor de Oranjevrouwen. De liveblogs op NOS.nl en in de NOS-app zijn ruim 1,5 miljoen keer geraadpleegd. Absolute uitschieter was de finaledag; toen werd het liveblog 425.000 keer bezocht.
De NOS vrouwenvoetbal video-app, een speciaal door de NOS ontworpen app met alleen video’s van het EK, is 14.000 keer gedownload.

De kijkcijfers van de Oranjeduels op een rijtje:

Groepsduels

Nederland – Noorwegen

2,1 miljoen (marktaandeel: 49,4%)

Nederland – Denemarken

2,2 miljoen (marktaandeel: 41,5%)

België – Nederland

2,4 miljoen (marktaandeel: 40,8%)


Kwartfinale

Nederland – Zweden

2  miljoen (marktaandeel: 54,3%)


Halve finale

Nederland – Engeland

3,3  miljoen (marktaandeel: 55,3%)

 

 


Finale

Nederland – Denemarken

4,1  miljoen (marktaandeel: 83,2%)

 

Deel dit artikel