Koning en koningin op staatsbezoek in India

Koning en koningin op staatsbezoek in India

Programma over het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week brengen aan India. Nederland en India drijven al eeuwenlang handel met elkaar. Met drie ministers (Stef Blok van Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking en Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport) en een staatssecretaris (Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat) bezoekt het koningspaar de steden New Delhi en Mumbai en de staat Kerala. Eén van de thema’s van het staatsbezoek is waterbeheer, een onderwerp waarin koning Willem-Alexander is gespecialiseerd.

In New Delhi worden koning en koningin ontvangen door president Ram Nath Kovind en minister-president Narendra Modi en strooien ze bloemen bij de gedenkplek voor Mahatma Gandhi, de Indiase ‘vader des vaderlands’. Ze bezoeken er een grote tech-beurs en een school waar meisjes worden gestimuleerd om door te leren en zelfredzaam te zijn. Het programma in Mumbai bevat onder meer de opening van een tentoonstelling met miniaturen en gravures van Rembrandt, en met Indiase kunstwerken uit dezelfde periode. In de staat Kerala worden VOC-overblijfselen bezocht en maakt het koningspaar een rondvaart door het gebied, dat een meter onder zeeniveau ligt en dat geregeld wordt getroffen door zware overstromingen.

In de uitzending doet Astrid Kersseboom verslag van de meest in het oog springende activiteiten en praat ze met gesprekspartners van het koninklijk paar en waterdeskundigen. Ook zijn reportages te zien.

NOS Koningspaar in India
Vrijdag 18 oktober, 19.00-19.27 uur, NPO 2
Herhaling: zaterdag 19 oktober 10.25-10.52 uur, NPO 2

[Foto: ontvangst door president Ravind en premier Modi – ANP]

Deel dit artikel