Koningsdag 2020 bij de NOS

Koningsdag 2020 bij de NOS

Koningsdag is afgelast, maar dat betekent niet dat de NOS de verjaardag van de koning ongemerkt voorbij laat gaan. Op NPO 1 is ‘s ochtends een compilatie-uitzending te zien; ‘s avonds maakt de NOS een speciaal programma waarin de vraag centraal staat: hoe viert Nederland Koningsdag in corona-tijden

OCHTENDUITZENDING
‘s Ochtend passeren in anderhalf uur de hoogtepunten van alle zes de Koningsdagen nog eens de revue. Vanaf de eerste, in 2014, in De Rijp en Amstelveen, via de edities in Dordrecht, Zwolle, Tilburg en Groningen, tot de laatste, vorig jaar in Amersfoort. We zien het karakter van de feestelijkheden in de loop der jaren veranderen, en we zien de rol van de prinsessen groter worden.
Astrid Kersseboom leidt de mooiste momenten in.
NOS Koningsdag
Maandag 27 april, 10.10-11.40 uur, NPO 1
Met gebarentolk via themakanaal NPO Nieuws

AVONDUITZENDING
Nu de traditionele Koningsdag door de corona-crisis is afgelast, gaat Winfried Baijens op onderzoek uit. In alle vroegte vertrekt hij uit Groningen voor een roadtrip door alle twaalf provincies. Rond het begin van de uitzending, om zeven uur ’s avonds, eindigt de rit in Maastricht, de stad waar koning Willem-Alexander oorspronkelijk zijn 53ste verjaardag zou komen vieren met koningin Máxima en de prinsessen.

Aan presentator Amber Brantsen brengt Winfried verslag uit van zijn observaties en belevenissen op deze in alle opzichten unieke Koningsdag. Kun je wel wat vieren als je anderhalve meter afstand van elkaar moet houden? In een periode dat alle horeca is gesloten, grote evenementen zijn verboden en de klassieke vrijmarkten dus ook uit den boze zijn. In reportages is te zien hoe Nederland er toch wat van probeert te maken.
NOS Koningsdag 2020
Maandag 27 april, 19.00-19.50 uur, NPO 1

Naast deze twee speciale programma’s, herhaalt de NOS ‘Het huis van De Koning’ uit 2017. Koning Willem-Alexander werd toen vijftig, en het programma gaat over hoe het ‘gewone’ leven in Nederland zich de afgelopen vijf decennia heeft ontwikkeld. Door Ronald Giphart geschreven scènes over het leven van de fictieve familie De Koning worden afgewisseld met interviews met elf bekende Nederlanders (onder wie Irene Moors, Aron Winter, Sacha de Boer en Wilfred Genee) die, net als de koning, zijn geboren in 1967. Meer informatie over dit programma staat hier.
NOS Het huis van De Koning (herhaling)
Maandag 27 april, 14.50-15.50 uur, NPO 1

Deel dit artikel