Koningspaar op staatsbezoek naar Baltische staten

Koningspaar op staatsbezoek naar Baltische staten

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen volgende maand in vier dagen tijd drie staatsbezoeken achter elkaar af. 11 en 12 juni zijn ze in Letland, 12 en 13 juni in Estland en 13 en 15 juni bezoeken ze Litouwen. De NOS vat de reizen samen in een uitzending die wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom.

De staatsbezoeken vinden plaats in het jaar waarin Letland en Estland 100 jaar onafhankelijkheid vieren en Litouwen 100 jaar herwonnen onafhankelijkheid herdenkt. Maar de Baltische staten zijn ook in de afgelopen eeuw bezet door achtereenvolgens nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie. Sinds 1991 zijn ze opnieuw onafhankelijk. Tijdens de bezoeken wordt stilgestaan bij de viering en het belang van de onafhankelijkheid.

De uitzending besteedt onder meer aandacht aan de gevolgen van die turbulente geschiedenis, maar ook aan de economische en strategische situatie. De nadruk van de bezoeken ligt in elk land op een andere sector: in Letland is dat transport en logistiek; in Estland cyber security en digitale innovatie van de landbouw en in Litouwen de samenwerking op energie- en op militair gebied. Zo bezoeken de koning en koningin de Nederlandse militairen die daar in NAVO-verband zijn gestationeerd. Verder wonen ze in de hoofdstad Kaunas de onthulling bij van het lichtmonument ter nagedachtenis aan de Nederlandse diplomaat Jan Zwartendijk, die er in 1940 duizenden Joden hielp om te vluchten.

De banden tussen Nederland en de Baltische staten dateren van lang geleden: al in de veertiende eeuw werd in Hanzeverband handel gedreven. Het hoogtepunt van de onderlinge handelsbetrekkingen lag in de Gouden Eeuw. Tegenwoordig wordt supranationaal samengewerkt in de Europese Unie en de NAVO.

NOS Koningspaar in Estland, Letland en Litouwen
Zaterdag 16 juni, 19.22-19.51 uur, NPO 2

Deel dit artikel