Kroning Charles III rechtstreeks bij de NOS

Kroning Charles III rechtstreeks bij de NOS

Rechtstreeks programma rond de kroning van Charles III. Presentator Jeroen Overbeek praat in de studio in Hilversum met oud-Verenigd Koninkrijk-correspondent Tim de Wit en vorstenhuisdeskundige Justine Marcella. Correspondent Fleur Launspach bericht vanuit Londen en koningshuisverslaggever Albert Bos staat bij Windsor Castle om de festiviteiten daar te verslaan.
Aan het eind van de middag volgt een samenvattende uitzending met de hoogtepunten van de dag.

Ook op NPO Radio 1 is een speciaal programma gewijd aan de kroningsceremonie. Online is de kroning eveneens op de voet te volgen.

Charles III is in feite al koning sinds het overlijden van zijn moeder, Elizabeth II, op 8 september vorig jaar. Tijdens de ceremonie in Westminster Abbey, volgens tradities die teruggaan tot de tiende eeuw, wordt hij als koning bevestigd. Charles en ‘queen consort’ Camilla rijden per koets van Buckingham Palace naar Westminster Abbey. Daar zal Charles de koningseed afleggen, worden beiden door de aartsbisschop van Canterbury gezalfd, krijgt Charles de regalia overhandigd en wordt hij gekroond met de Saint Edward’s kroon. Na afloop gaan de koning en koningin weer per koets naar Buckingham Palace, waar een balkonscène volgt.

Televisie
Alles is rechtstreeks te zien bij de NOS op NPO 1. In de uitzending is ook aandacht voor gevoeligheden als de controverse rond William en Harry en de wens van Charles om de kroningsrituelen en het koningschap te moderniseren. Daarnaast is er veel ruimte voor uitleg van de onderdelen van de ceremonie en de rol van Camilla als queen consort. Ook de koninklijke gasten uit de rest van de wereld worden besproken.

Radio
Op NPO Radio 1 praat presentator Mark Visser met gasten Hieke Jippes (oud-Verenigd Koninkrijk-correspondent en royalty-deskundige) en met oud-predikant in Londen Joost Röselaers, die uitleg geeft bij alle ceremonies en gebruiken van de Anglicaanse kerk. Verslaggever Jozephine Trehy is in Londen om verslag te doen van het feestvierende publiek. Het commentaar bij de festiviteiten zelf is in handen van correspondent Arjen van der Horst.

Online
Op NOS.nl en de NOS-app wordt een liveblog bijgehouden en is de televisie-uitzending live te volgen.

NOS Kroning Charles III
Zaterdag 6 mei
10.00-15.30 uur, NPO 1 (tijden onder voorbehoud) en BVN
17.11-17.51 uur, NPO 1
12.00-14.00 uur, NPO Radio 1 (tijden onder voorbehoud) en BVN


Foto: ANP

Deel dit artikel