Kwalificatieduels Oranje ook bij de NOS

Kwalificatieduels Oranje ook bij de NOS

Op het gebied van de sportrechten heeft de NOS in 2013 een belangrijk pakket in de wacht gesleept. Alle kwalificatiewedstrijden van het Nederlands voetbalelftal voor het EK 2016 in Frankrijk én voor het WK 2018 in Rusland zullen door de NOS worden uitgezonden op televisie, internet en radio. Het contract omvat ook de samenvattingen van de kwalificatieduels van andere landen.

Het is voor het eerst dat de televisierechten van de EK- en WK-kwalificatiereeks zijn verkocht door de Europese voetbalbond UEFA. Tot nu toe werden de rechten van de thuiswedstrijden verkocht door de KNVB, terwijl de rechten van de uitwedstrijden apart moesten worden aangekocht via een agentschap of via de bond in kwestie. De oefenwedstrijden van Oranje vallen buiten het nieuwe pakket.

De kwalificatiewedstrijden worden vanaf 2014 gegroepeerd rond de weekenden gespeeld. De toplanden spelen niet meer tegelijk en de kwalificatiereeksen krijgen een uniform uiterlijk, vergelijkbaar met de UEFA Champions League. Algemeen directeur Jan de Jong: “Dit is een belangrijk contract voor de afdeling Sport, geweldig voor de NOS en onmisbaar voor de publieke omroep. Mede hierdoor blijft de publieke omroep ook echt van en voor iedereen.” 

De NOS had de uitzendrechten voor de eindronden van het EK 2016 en het WK 2018 al in bezit.

Deel dit artikel