Lancering Mashup: nieuwsshow op YouTube

Lancering Mashup: nieuwsshow op YouTube

De eerste aflevering van Mashup staat online. In deze nieuwsshow op YouTube nemen de presentatoren Roel van Niekerk en Ivo Duijsings samen met een bekende YouTuber het nieuws van de week door. Op YouTube.com/Mashup vind je elke woensdag om 16.00 uur wat nieuws. Mashup is een pilot van het NOS Lab, de plek waar de NOS experimenteert met nieuwe technieken en vertelvormen voor de gebruiker van de toekomst.

Roel van Niekerk en Ivo Duijsings zijn redacteuren bij NOS op 3 voor radio en online en presenteren onder andere de NOS Snaplines, korte nieuwsbulletinsop Snapchat. Roel van Niekerk werkt hier sinds 2012 en was voor die tijd anderhalf jaar radiopresentator in Leiden bij Sleutelstad FM. Ivo Duijsings is sinds drie jaar redacteur bij NOS op 3. Voor die tijd was hij twee jaar verslaggever voor de Limburgse zender L1.

“Met Roel en Ivo hebben we getalenteerde journalisten in huis met kennis van sociale media én met een goede dosis humor. Dat is precies wat Mashup nodig heeft”, aldus Giselle van Cann, plaatsvervangend hoofdredacteur NOS Nieuws. “Er zijn maar weinig nieuwsorganisaties die erin slagen om jongeren tussen de 15 en 18 jaar écht te bereiken. Het is een generatie die veel tijd op YouTube doorbrengt. We denken dat we met Mashup een toon en vorm gevonden hebben die bij de doelgroep past, en we zijn benieuwd of jongeren dat herkennen.”

NOS Lab
In het NOS Lab experimenteert de NOS met het brengen van nieuws daar waar jongeren zich bevinden: op sociale media. Zo zet de NOS op Instagram onder de naam NOS Kort dagelijks korte nieuwsbulletins online; een Instagram-account dat anderhalf jaar geleden als pilot begon en inmiddels 100.000 volgers heeft. Recente projecten van het Lab zijn de interactieve special ‘DNA van MDMA’ – waar de redactie onlangs een Gouden SpinAward mee won – en de 360˚ ‘virtual reality’ nieuwsvideo’s. Naast Instagram en Snapchat maakt de NOS met Mashup de stap naar YouTube. Deze pilot start op 31 augustus en loopt tot 31 december. Daarna wordt de pilot geëvalueerd.

 

Op YouTube.com/Mashup zie je elke woensdag om 16.00 uur wat nieuws! In elke aflevering schuift bij Roel en Ivo een andere YouTuber aan. In de eerste aflevering is dit Défano Holwijn.

 

 

Deel dit artikel