Langs de Wolga: Rusland onder Vladimir Poetin

Langs de Wolga: Rusland onder Vladimir Poetin

De oorlog in Oost-Oekraïne, de annexatie van de Krim, de mogelijke betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17: Rusland is onder president Poetin bijna dagelijks in het nieuws. De Koude Oorlog zou terug zijn, de NAVO noemt Rusland niet langer een partner, maar een tegenstander. En economische sancties worden over en weer ingesteld en aangescherpt. Maar in eigen land is Poetin populairder dan ooit. Hoe is dit te verklaren? En hoe kijken de Russen zelf naar het leiderschap van Vladimir Vladimirovitsj? Wat merken ze van de oorlog en de economische sancties?

Gert-Jan Dennekamp (tussen 1992 en 1997 correspondent in Rusland), reist langs de Wolga van Moskou naar Volgograd. Op de ‘Oktober Revolutie’, een schip uit 1959, spreekt hij met Russen die nu bewust kiezen voor vakantie in eigen land om zo de klap van de economische sancties te verzachten en hun leider Poetin te steunen.

Onderweg zien we onder meer hoe Rusland in Kostroma en Nizjni Novgorod de eigen voedselproductie stimuleert om de gevolgen van de sancties te beperken. 600 Kilometer verderop ligt Oeljanovsk, waar de 31ste legerbrigade is gelegerd die in februari op de Krim werd ingezet. Volgens verklaringen van familieleden zijn soldaten van dezelfde eenheid later ook naar Oekraïne gestuurd. Hoe kijken de inwoners naar de oorlog in dat land?

Maar ook in Rusland zelf zijn er – volgens de regering – bedreigingen. In Samara is de organisatie Golos, die toezicht houdt op verkiezingen, door nieuwe wetgeving bestempeld als ‘buitenlandse agent’. Volgens de wet moet Golos zijn deuren sluiten, omdat ze gefinancierd zouden worden door het Westen. Volgens critici van het Kremlin is het een manier om de oppositie het zwijgen op te leggen.

Dit en nog veel meer in Nieuwsuur: de Russen over hun leider, hun land en het westen. 

 

Nieuwsuur (NOS/NTR)
Vanaf maandag 3 augustus, 22.00 uur, NPO 2                                         

Deel dit artikel