Lijsttrekkers live op NOS-radio én Facebook

Lijsttrekkers live op NOS-radio én Facebook

De laatste twaalf werkdagen vóór de Tweede Kamerverkiezingen besteedt de NOS in een nieuwe vorm uitgebreid aandacht aan de lijsttrekkers van twaalf partijen*. De campagnedag begint elke ochtend met een lijsttrekker die eerst te gast is in het NOS Radio 1 Journaal om vervolgens te worden ondervraagd op Facebook Live, YouTube en themakanaal NPO Politiek. Niet alleen door journalisten, maar vooral ook door kiezers.

Radio
Het NOS Radio 1 Journaal komt in de aanloop naar de verkiezingsdag (15 maart) niet uit de studio in Hilversum, maar vanaf de Haagse redactie van de NOS. Presentator Jurgen van den Berg en politiek duider Joost Vullings praten er tussen 08.30 en 09.00 uur ruim een kwartier met een lijsttrekker over de belangrijke onderwerpen uit zijn of haar partijprogramma en over de politieke actualiteit. Ook blikken ze vooruit op de politieke agenda van die dag.

Online
Vanaf 09.15 tot 09.45 uur is de lijsttrekker iets verderop, in perscentrum Nieuwspoort, de gast van politiek verslaggevers Xander van der Wulp en Vincent Rietbergen. Rechtstreeks op NOS Facebook, het YouTube-kanaal van de NOS en het digitale themakanaal NPO Politiek leggen zij hem of haar vragen van kijkers voor. Ook voorbijgangers kunnen meedoen, want buiten op straat (aan de Lange Poten) staat een microfoon waarmee rechtstreeks vragen kunnen worden gesteld aan de lijsttrekker, die aan de andere kant van het raam daar wordt geïnterviewd.

De sessies zijn achteraf ook op YouTube terug te kijken, en zijn natuurlijk ook bron voor berichten op (het liveblog van) NOS.nl. Live sessies op de Facebook-pagina en het YouTube-kanaal van de NOS bleken in het verleden goed voor honderdduizenden kijkers en passen daarmee goed in het NOS-beleid om de (politieke) actualiteit bij een zo groot mogelijk publiek over het voetlicht te krijgen.

De agenda
o  Maandag 27 februari     Kees van der Staaij (SGP)
o  Dinsdag 28 februari       Henk Krol (50PLUS)
o  Woensdag 1 maart        Tunahan Kuzu (DENK)
o  Donderdag 2 maart        Marianne Thieme (Partij voor de Dieren)
o  Vrijdag 3 maart              Jan Roos (VNL)

o  Maandag 6 maart          Emile Roemer (SP)
o  Dinsdag 7 maart            Gert Jan Segers (ChristenUnie)
o  Woensdag 8 maart        Sybrand Buma (CDA)
o  Donderdag 9 maart        Alexander Pechtold (D66)
o  Vrijdag 10 maart            Jesse Klaver (GroenLinks)

o  Maandag 13 maart        Lodewijk Asscher (PvdA)
o  Dinsdag 14 maart          Mark Rutte (VVD)

* De selectie heeft plaatsgevonden aan de hand van het gemiddelde van de huidige zetelindeling in de Tweede Kamer en de stand in de Peilingwijzer op 1 februari. PVV-leider Wilders heeft de uitnodiging afgeslagen. Zijn plaats wordt ingenomen door de volgende in de NOS-‘ranking’: Jan Roos van VNL.

Deel dit artikel